Aperitive festive, Legume

Reteta Vinete in sos dulce-acrisor

Pentru o experienta culinara unica si plina de arome, vinetele in sos dulce-acrisor sunt alegerea ideala. Acest preparat aduce in prim-plan contrastul dintre textura crocanta a vinetelor prajite si sosul fin, echilibrat intre dulceata si aciditate. Este perfect ca aperitiv sau garnitura pentru o masa speciala!

Ingrediente

  • 400 g vinete (taiate felii sau cuburi)
  • Sare (dupa gust)
  • 1/2 lingurita usturoi granulat (optional, pentru aroma)
  • Amidon (pentru a da vinetelor o crusta crocanta)
  • Ulei vegetal (pentru prajit)
Pentru sosul dulce-acrisor:
  • 40-60 ml suc de lamaie (sau otet de mere, pana la 40 ml)
  • 40-60 g zahar (in functie de cat de dulce doriti sosul)
  • 80 ml apa
  • 60 ml sos de soia
  • 1 lingura ketchup
  • 1 lingurita amidon (pentru a ingrosa sosul)

Mod de preparare

  1. Pregatirea sosului dulce-acrisor: Intr-un bol mic, amestecati toate ingredientele pentru sos: sucul de lamaie, zaharul, apa, sosul de soia, ketchupul si amidonul. Transferati amestecul intr-o craticioara si lasati-l sa fiarba la foc mic, amestecand continuu pana cand sosul incepe sa se ingroase. Lasati-l sa se raceasca putin, acesta devenind mai dens pe masura ce se raceste.
  2. Prepararea vinetelor: Taiati vinetele in felii subtiri sau cuburi si presarati sare si usturoiul granulat peste ele. Lasati-le deoparte timp de 15 minute pentru a elimina excesul de apa si a intensifica aromele.
  3. Prajirea vinetelor: Uscati feliile de vinete cu un prosop de hartie, apoi treceti-le prin amidon pentru a obtine o crusta crocanta. Incingeti uleiul intr-o tigaie adanca si prajiti vinetele pana devin aurii si crocante, intorcandu-le pe toate partile. Asigurati-va ca lasati spatiu intre bucati pentru a evita lipirea.
  4. Servirea: Serviti vinetele calde, alaturi de sosul dulce-acrisor, pentru a pastra textura crocanta. Sosul poate fi turnat peste vinete sau folosit ca dressing separat.

Poftă bună!