Pentru o experienta culinara unica si plina de arome, vinetele in sos dulce-acrisor sunt alegerea ideala. Acest preparat aduce in prim-plan contrastul dintre textura crocanta a vinetelor prajite si sosul fin, echilibrat intre dulceata si aciditate. Este perfect ca aperitiv sau garnitura pentru o masa speciala!
Ingrediente
- 400 g vinete (taiate felii sau cuburi)
- Sare (dupa gust)
- 1/2 lingurita usturoi granulat (optional, pentru aroma)
- Amidon (pentru a da vinetelor o crusta crocanta)
- Ulei vegetal (pentru prajit)
Pentru sosul dulce-acrisor:
- 40-60 ml suc de lamaie (sau otet de mere, pana la 40 ml)
- 40-60 g zahar (in functie de cat de dulce doriti sosul)
- 80 ml apa
- 60 ml sos de soia
- 1 lingura ketchup
- 1 lingurita amidon (pentru a ingrosa sosul)
Mod de preparare
- Pregatirea sosului dulce-acrisor: Intr-un bol mic, amestecati toate ingredientele pentru sos: sucul de lamaie, zaharul, apa, sosul de soia, ketchupul si amidonul. Transferati amestecul intr-o craticioara si lasati-l sa fiarba la foc mic, amestecand continuu pana cand sosul incepe sa se ingroase. Lasati-l sa se raceasca putin, acesta devenind mai dens pe masura ce se raceste.
- Prepararea vinetelor: Taiati vinetele in felii subtiri sau cuburi si presarati sare si usturoiul granulat peste ele. Lasati-le deoparte timp de 15 minute pentru a elimina excesul de apa si a intensifica aromele.
- Prajirea vinetelor: Uscati feliile de vinete cu un prosop de hartie, apoi treceti-le prin amidon pentru a obtine o crusta crocanta. Incingeti uleiul intr-o tigaie adanca si prajiti vinetele pana devin aurii si crocante, intorcandu-le pe toate partile. Asigurati-va ca lasati spatiu intre bucati pentru a evita lipirea.
- Servirea: Serviti vinetele calde, alaturi de sosul dulce-acrisor, pentru a pastra textura crocanta. Sosul poate fi turnat peste vinete sau folosit ca dressing separat.
Poftă bună!