Trufele din ciocolată neagră și caramelă sărată sunt un desert elegant și delicios, perfect pentru sărbători. Combinația dintre dulceața intensă a ciocolatei și nota subtilă de sare creează un echilibru rafinat care va impresiona pe oricine.
Ingrediente
- 1 cană cremă de ciocolată cu alune (de tip Nutella)
- 80 g zahăr alb
- 2 linguri de apă
- 160 ml smântână pentru frișcă (cu 30-35% grăsime)
- ¼ linguriță sare grunjoasă (de preferat tip Diamond Crystal®)
- ½ cană pudră de cacao neîndulcită
- 340 g ciocolată neagră (minim 60% cacao), tocată fin
- 1 lingură sare grunjoasă pentru decor
Mod de preparare
- Pregătirea cremei de ciocolată cu alune:
Încălziți crema de ciocolată cu alune într-un bol metalic plasat peste un vas cu apă fierbinte, amestecând până devine netedă și ușor de lucrat. Lăsați deoparte. - Prepararea caramelului sărat:
Dizolvați zahărul în apă într-o cratiță mică, pe foc mediu. Folosiți o pensulă umedă pentru a curăța pereții cratiței și a preveni cristalizarea zahărului. Creșteți căldura la mediu-mare și fierbeți până când amestecul capătă o culoare chihlimbar intens, aproximativ 4 minute. - Adăugarea smântânii:
Turnați smântâna în caramel, amestecând continuu. Reduceți focul la minim și gătiți până când obțineți o consistență netedă, timp de 5-10 minute. Combinați caramelul cu crema de ciocolată încălzită și adăugați ¼ linguriță de sare grunjoasă. Lăsați la răcit, apoi dați amestecul la frigider pentru cel puțin 3 ore, până se întărește. - Formarea trufelor:
Întindeți pudra de cacao într-un bol larg și superficial. Cu ajutorul unei lingurițe sau a unui instrument special pentru bile de pepene, scoateți porții de caramel (aproximativ 1 lingură fiecare) și modelați-le rapid în bile. Tăvăliți-le prin cacao și așezați-le pe o tavă. Acoperiți-le cu folie alimentară și dați-le la frigider peste noapte sau cel puțin 8 ore. - Glazurarea trufelor:
Topiți ciocolata tocată într-un bol metalic așezat peste apă fierbinte, amestecând frecvent până când ajunge la o temperatură de aproximativ 46°C (115°F). Îndepărtați bolul de pe apă.
Scufundați fiecare trufă în ciocolata topită, folosind o furculiță pentru a le ridica. Scurgeți excesul de ciocolată și așezați-le pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Presărați fiecare trufă cu puțină sare grunjoasă înainte ca ciocolata să se întărească. - Finalizarea:
Lăsați trufele să se răcească complet până când stratul de ciocolată devine ferm, aproximativ o oră.
Poftă bună!