Dulciuri de Casa

Reteta Trufe din ciocolată neagră și caramelă sărată de Crăciun

Trufele din ciocolată neagră și caramelă sărată sunt un desert elegant și delicios, perfect pentru sărbători. Combinația dintre dulceața intensă a ciocolatei și nota subtilă de sare creează un echilibru rafinat care va impresiona pe oricine.

Ingrediente

  • 1 cană cremă de ciocolată cu alune (de tip Nutella)
  • 80 g zahăr alb
  • 2 linguri de apă
  • 160 ml smântână pentru frișcă (cu 30-35% grăsime)
  • ¼ linguriță sare grunjoasă (de preferat tip Diamond Crystal®)
  • ½ cană pudră de cacao neîndulcită
  • 340 g ciocolată neagră (minim 60% cacao), tocată fin
  • 1 lingură sare grunjoasă pentru decor

Mod de preparare

  1. Pregătirea cremei de ciocolată cu alune:
    Încălziți crema de ciocolată cu alune într-un bol metalic plasat peste un vas cu apă fierbinte, amestecând până devine netedă și ușor de lucrat. Lăsați deoparte.
  2. Prepararea caramelului sărat:
    Dizolvați zahărul în apă într-o cratiță mică, pe foc mediu. Folosiți o pensulă umedă pentru a curăța pereții cratiței și a preveni cristalizarea zahărului. Creșteți căldura la mediu-mare și fierbeți până când amestecul capătă o culoare chihlimbar intens, aproximativ 4 minute.
  3. Adăugarea smântânii:
    Turnați smântâna în caramel, amestecând continuu. Reduceți focul la minim și gătiți până când obțineți o consistență netedă, timp de 5-10 minute. Combinați caramelul cu crema de ciocolată încălzită și adăugați ¼ linguriță de sare grunjoasă. Lăsați la răcit, apoi dați amestecul la frigider pentru cel puțin 3 ore, până se întărește.
  4. Formarea trufelor:
    Întindeți pudra de cacao într-un bol larg și superficial. Cu ajutorul unei lingurițe sau a unui instrument special pentru bile de pepene, scoateți porții de caramel (aproximativ 1 lingură fiecare) și modelați-le rapid în bile. Tăvăliți-le prin cacao și așezați-le pe o tavă. Acoperiți-le cu folie alimentară și dați-le la frigider peste noapte sau cel puțin 8 ore.
  5. Glazurarea trufelor:
    Topiți ciocolata tocată într-un bol metalic așezat peste apă fierbinte, amestecând frecvent până când ajunge la o temperatură de aproximativ 46°C (115°F). Îndepărtați bolul de pe apă.

    Scufundați fiecare trufă în ciocolata topită, folosind o furculiță pentru a le ridica. Scurgeți excesul de ciocolată și așezați-le pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Presărați fiecare trufă cu puțină sare grunjoasă înainte ca ciocolata să se întărească.
  6. Finalizarea:
    Lăsați trufele să se răcească complet până când stratul de ciocolată devine ferm, aproximativ o oră.

Poftă bună!