Aperitive festive, Dulciuri de Casa

Reteta Trufe de ciocolată cu nuci și portocale pentru Revelion

Trufele de ciocolata cu nuci si aroma fina de portocala sunt o alegere excelenta pentru o masa festiva de Revelion. Aceste delicii dulci sunt pline de savoare, iar gustul intens de ciocolata combinat cu note de portocala le confera o aroma deosebit de rafinata. Sunt simplu de pregatit, iar rezultatul final va impresiona orice invitat. Pentru o nota speciala, puteti chiar adauga un strop de coniac sau rom, daca trufele vor fi servite doar adultilor.

Ingrediente

  • 300 g ciocolata neagra de calitate
  • 100 g unt (la temperatura camerei)
  • 50 g nuci (recomandat nuci pecan sau nuci romanesti, tocate marunt)
  • Coaja de la o portocala (aproximativ 1-1,5 lingurite)
  • 30 g pudra de cacao (pentru decor)

Mod de preparare

  1. Pregatirea ingredientelor: Asigurati-va ca aveti toate ingredientele la indemana. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru a se amesteca usor cu ciocolata. Alegeti un unt de calitate superioara, deoarece acesta influenteaza mult textura si gustul final al trufelor. De asemenea, pregatiti coaja de portocala, avand grija sa folositi doar stratul superior pentru o aroma intensa.
  2. Prepararea ciocolatei: Daca folositi ciocolata sub forma de tableta, rupeti-o in bucati mici si asezati-o in bolul unui blender. Mixati pana cand ciocolata devine o pudra fina. Alternativ, puteti rade ciocolata pe razatoarea mica pentru a obtine aceeasi textura, in functie de preferinta.
  3. Amestecul de baza: Intr-un bol mare, adaugati ciocolata maruntita, untul la temperatura camerei si nucile tocate. Adaugati si coaja de portocala. Pentru o aroma mai intensa, puteti adauga 2-3 linguri de coniac, rom sau whisky, daca doriti o varianta sofisticata pentru adulti.
  4. Omogenizarea compozitiei: Amestecati rapid cu mainile toate ingredientele, pana obtineti o masa omogena. Incercati sa nu framantati excesiv pentru a nu topi untul si ciocolata sub influenta caldurii mainilor.
  5. Formarea trufelor: Luati bucati mici de amestec si modelati-le in forma de bilute de dimensiunea unei nuci. Nu va ingrijorati daca nu ies identice – trufele ar trebui sa aiba un aspect rustic.
  6. Acoperirea in pudra de cacao: Turnati pudra de cacao intr-un bol mic si tavaliti fiecare trufa prin cacao, acoperindu-le complet. Daca preferati, puteti inlocui pudra de cacao cu nuci tocate fin pentru un aspect diferit.
  7. Asezarea si pastrarea trufelor: Puneti trufele pe o farfurie sau in forme individuale de hartie pentru un aspect festiv. Daca doriti un plus de stralucire, puteti adauga putin praf comestibil pe varful fiecarei trufe.

Pastrati trufele in frigider, intr-o cutie inchisa ermetic sau o caserola metalica. Acestea rezista pana la o saptamana in frigider si pot fi chiar congelate pentru o pastrare mai indelungata.

Poftă bună!