Dulciuri de Casa

Reteta Tort „Mușuroi de Cârtiță”

Tortul „Mușuroi de Cârtiță” este un desert popular, apreciat pentru aspectul său inedit care imită un mușuroi de cârtiță. Este un tort delicios, cu un blat de ciocolată, cremă fină și banane. Acest tort este perfect pentru a surprinde invitații și a aduce un zâmbet pe fețele tuturor.

Ingrediente

Blat

  • 200 g făină
  • 200 g zahăr
  • 50 g cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • 2 ouă
  • 200 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 200 ml apă fierbinte

Cremă

  • 500 ml smântână pentru frișcă (rece)
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zahăr pudră
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 100 g ciocolată rasă

Umplutură

  • 3 banane mari

Instrucțiuni

Prepararea blatului

  1. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
  2. Tapetați o formă de tort cu diametrul de 24 cm cu hârtie de copt și ungeți-o ușor cu unt sau ulei.
  3. Într-un bol mare, amestecați făina, zahărul, cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.
  4. Într-un alt bol, bateți ouăle, adăugați laptele, uleiul și esența de vanilie. Amestecați bine.
  5. Adăugați ingredientele umede la cele uscate și amestecați până la omogenizare.
  6. Adăugați apa fierbinte și amestecați până la incorporare.
  7. Turnați compoziția în forma de tort pregătită.
  8. Coaceți blatul timp de 35-40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
  9. Lăsați blatul să se răcească complet în formă.

Pregătirea blatului pentru umplutură

  1. Scoateți blatul din formă și puneți-l pe un platou.
  2. Tăiați un capac subțire de pe partea superioară a blatului și puneți-l deoparte.
  3. Scobiți blatul cu grijă, lăsând margini și fund de aproximativ 1-2 cm grosime.
  4. Mărunțiți bucățile de blat scoase și păstrați-le pentru mai târziu.

Prepararea cremei

  1. Bateți smântâna pentru frișcă rece până obțineți o consistență fermă.
  2. Adăugați mascarponele, zahărul pudră și esența de vanilie și amestecați până la omogenizare.
  3. Adăugați ciocolata rasă și amestecați ușor.

Asamblarea tortului

  1. Așezați bananele întregi în scobitura făcută în blat.
  2. Întindeți crema peste banane, formând un „mușuroi”.
  3. Presărați bucățile de blat mărunțite peste cremă, presând ușor pentru a adera.

Răcirea și servirea

  1. Dați tortul la frigider pentru cel puțin 2 ore pentru a se întări crema și a se întrepătrunde aromele.
  2. Tăiați și serviți felii generoase din acest delicios tort „Mușuroi de Cârtiță”.

Poftă bună!