Tortul „Fulg de zapada” este un desert fin si spectaculos, perfect pentru masa de Revelion. Decorat cu fulgi de cocos, acest tort cu blat pufos si crema delicata de branza proaspata aduce un aer festiv si rafinat, fiind o alegere excelenta pentru cei care iubesc combinatiile simple si aromele usoare.
Ingrediente
- 4 oua
- 90 g faina
- 250 g zahar (impartit pentru blat si sirop)
- 160 g fulgi de cocos (impartiti pentru blat si decor)
- 60 g smantana (15% grasime)
- 600 g branza de vaci (5% grasime)
- 50 ml smantana lichida (10% grasime)
- 10 g zahar vanilat
- 100 ml apa (pentru sirop)
Mod de preparare
- Pregatirea ingredientelor: Asigurati-va ca aveti toate ingredientele la indemana. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a obtine un blat pufos. Branza de vaci poate fi de orice grasime, iar smantana lichida este necesara pentru a da finete cremei.
- Separarea oualor: Despartiti cu atentie albusurile de galbenusuri in vase separate.
- Baterea albusurilor: Incepeti sa bateti albusurile cu un mixer pana obtineti o spuma usoara. Adaugati treptat 80 g zahar (cate o lingurita o data) si continuati sa mixati la viteza medie pana cand spuma devine ferma si lucioasa.
- Incorporarea galbenusurilor: Adaugati galbenusurile pe rand, mixand usor dupa fiecare, pana cand obtineti o compozitie omogena.
- Adaugarea fainii si a fulgilor de cocos: Cerneti faina si adaugati-o in doua etape in amestecul de oua, alternand cu 30 g fulgi de cocos. Amestecati usor cu o spatula pentru a pastra aerul in compozitie.
- Pregatirea formei de copt: Tapetati o forma rotunda de 18 cm diametru cu hartie de copt. Preincalziti cuptorul la 180°C si coaceti blatul timp de 35-40 de minute, pana cand este rumenit si trece testul scobitorii. Lasati-l sa se raceasca in forma pentru 10-15 minute, apoi transferati-l pe un gratar pana se raceste complet.
- Pregatirea siropului: Intr-o craticioara, combinati 100 ml de apa cu 100 g zahar si fierbeti timp de 2 minute, pana cand zaharul se dizolva complet. Raciti siropul.
- Prepararea cremei: Puneti branza de vaci intr-un bol adanc, adaugati 70 g zahar, zaharul vanilat si smantana lichida. Folositi un blender de mana pentru a omogeniza crema pana cand devine fina si cremoasa.
- Adaugarea fulgilor de cocos: Incorporati 80 g fulgi de cocos in crema de branza si amestecati bine.
- Taierea blatului: Cand blatul este complet racit, taiati-l orizontal in doua jumatati folosind un cutit bine ascutit.
- Montarea tortului: Asezati primul blat pe o farfurie si insiropati-l usor cu o pensula. Adaugati jumatate din crema de branza si intindeti uniform. Asezati al doilea blat, presati-l usor si insiropati-l si pe acesta.
- Adaugarea cremei de deasupra: Intindeti restul de crema de branza deasupra si pe lateralele tortului. Acoperiti-l cu un strat generos de fulgi de cocos pe toate partile.
- Decorarea: Optional, puteti orna tortul cu decoruri festive de zahar, fructe confiate sau ciocolata alba razuita.
- Refrigerarea: Acoperiti tortul cu folie alimentara si lasati-l la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte, pentru ca aromele sa se intrepatrunda si tortul sa devina mai ferm.
- Servirea: Scoateti tortul din frigider si taiati-l in felii. Bucurati-va de acest tort cu textura fina si aroma delicata de cocos!
Poftă bună!