Tortul Diplomat cu cremă de căpșuni este un desert rafinat, apreciat pentru textura sa ușoară și gustul proaspăt. Acest tort elegant este ideal pentru ocazii speciale, combinând aroma intensă a căpșunilor cu delicatețea cremei.
Ingrediente
Blat
- 200 g biscuiți simpli (de tip petit beurre sau digestivi)
- 100 g unt topit
Cremă de căpșuni
- 500 g căpșuni proaspete sau congelate
- 150 g zahăr
- 500 ml smântână pentru frișcă (rece)
- 10 g gelatină
- 100 ml apă rece
- 1 linguriță esență de vanilie
Decor
- 200 g căpșuni proaspete (pentru decor)
- Frișcă (opțional)
Instrucțiuni
Prepararea blatului
- Zdrobiți biscuiții într-un robot de bucătărie sau puneți-i într-o pungă și sfărâmați-i cu un sucitor până obțineți firimituri fine.
- Amestecați biscuiții zdrobiți cu untul topit până se omogenizează.
- Tapetați o formă de tort cu inel detașabil (diametrul de 24 cm) cu hârtie de copt pe fund.
- Presați amestecul de biscuiți uniform pe fundul formei, formând o bază compactă.
- Dați forma la frigider pentru cel puțin 30 de minute pentru a se întări blatul.
Pregătirea căpșunilor
- Spălați și curățați căpșunile dacă sunt proaspete. Dacă sunt congelate, lăsați-le să se dezghețe și să se scurgă bine.
- Tăiați căpșunile în bucăți mici și puneți-le într-o cratiță cu zahărul.
- Fierbeți căpșunile cu zahărul la foc mediu până se înmoaie și zahărul se dizolvă complet.
- Blenduiți amestecul pentru a obține un piure fin și lăsați-l să se răcească complet.
Prepararea cremei de căpșuni
- Hidratați gelatina în 100 ml apă rece și lăsați-o să stea timp de 5-10 minute până se umflă.
- Încălziți gelatina hidratată la bain-marie sau în microunde până devine lichidă, dar nu fierbe.
- Amestecați gelatina topită cu piureul de căpșuni răcit și esența de vanilie.
- Bateți smântâna pentru frișcă rece până obțineți o consistență fermă.
- Incorporați ușor piureul de căpșuni în frișca bătută, amestecând cu o spatulă.
Asamblarea tortului
- Scoateți forma de tort cu blatul de biscuiți din frigider.
- Turnați crema de căpșuni peste blatul de biscuiți și nivelați suprafața.
- Dați tortul la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte pentru a se întări crema.
Decorarea tortului
- Scoateți tortul din formă cu grijă, trecând un cuțit subțire pe marginea interioară a formei pentru a desprinde crema.
- Decorați tortul cu căpșuni proaspete și, opțional, cu frișcă.
Servirea
- Tăiați tortul în felii generoase și serviți-l rece.
- Păstrați tortul în frigider până la servire.
Poftă bună!