Aluat, Dulciuri de Casa

Reteta Tort de morcovi cu cremă de brânză și portocală

Tortul de morcovi cu cremă de brânză și portocală este o alegere perfectă pentru mesele de Crăciun, având o combinație savuroasă de arome care se potrivesc de minune cu atmosfera festivă. Acest desert aduce o notă de prospețime și dulceață, fiind o adevărată delicatesă pentru iubitorii de prăjituri cu legume.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 125 g morcovi rași
  • 1,5 cană făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2/3 cană zahăr brun
  • 1,25 linguriță scorțișoară măcinată
  • ¼ linguriță nucșoară măcinată
  • ¼ linguriță cuișoare măcinate
  • ¼ linguriță ghimbir măcinat
  • 2/3 cană ulei vegetal
  • 2 ouă
  • 1/3 cană sirop invertit
  • Coaja de la 1 portocală

Pentru glazură:

  • 1 cană zahăr pudră
  • 100 g brânză cremă (moale)
  • 1-2 linguri suc de portocală

Pentru decor:

  • Coaja de la 1 portocală

Mod de preparare

  1. Pregătirea cuptorului și a formei: Începeți prin a preîncălzi cuptorul la 180°C. Tapetați o formă de 20×20 cm cu hârtie de copt, acoperind atât fundul cât și pereții formei.
  2. Prepararea aluatului: Într-un bol mare, amestecați făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, zahărul brun și condimentele (scorțișoară, nucșoară, cuișoare și ghimbir).
  3. Amestecarea ingredientelor lichide: Într-un alt bol, combinați uleiul vegetal, ouăle și siropul invertit. Încorporați treptat amestecul lichid în cel cu ingrediente uscate, amestecând până se omogenizează.
  4. Adăugarea morcovilor și a cojii de portocală: Curățați morcovii, spălați-i și răzuiți-i fin. De asemenea, radeți coaja unei portocale. Încorporați morcovii rași și coaja de portocală în aluat, amestecând bine pentru a le distribui uniform.
  5. Coacerea tortului: Turnați aluatul în forma pregătită și nivelați-l cu o spatulă. Coaceți tortul timp de 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea (scobitoarea trebuie să iasă curată).
  6. Răcirea tortului: Lăsați tortul să se răcească timp de 5 minute în formă, apoi transferați-l pe un grătar pentru a se răci complet.
  7. Prepararea glazurii: Într-un bol, amestecați zahărul pudră cu brânza cremă și suc de portocală. Folosind un mixer, bateți ingredientele până obțineți o glazură pufoasă și omogenă.
  8. Aplicarea glazurii: Când tortul s-a răcit complet, aplicați glazura de brânză pe întreaga suprafață a tortului, întinzând-o uniform.
  9. Decorarea: Radeți coaja unei portocale și presărați-o deasupra tortului pentru un plus de aromă și un aspect festiv.

Poftă bună!