Tortul de morcovi cu cremă de brânză și portocală este o alegere perfectă pentru mesele de Crăciun, având o combinație savuroasă de arome care se potrivesc de minune cu atmosfera festivă. Acest desert aduce o notă de prospețime și dulceață, fiind o adevărată delicatesă pentru iubitorii de prăjituri cu legume.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 125 g morcovi rași
- 1,5 cană făină
- 1 linguriță praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
- 2/3 cană zahăr brun
- 1,25 linguriță scorțișoară măcinată
- ¼ linguriță nucșoară măcinată
- ¼ linguriță cuișoare măcinate
- ¼ linguriță ghimbir măcinat
- 2/3 cană ulei vegetal
- 2 ouă
- 1/3 cană sirop invertit
- Coaja de la 1 portocală
Pentru glazură:
- 1 cană zahăr pudră
- 100 g brânză cremă (moale)
- 1-2 linguri suc de portocală
Pentru decor:
- Coaja de la 1 portocală
Mod de preparare
- Pregătirea cuptorului și a formei: Începeți prin a preîncălzi cuptorul la 180°C. Tapetați o formă de 20×20 cm cu hârtie de copt, acoperind atât fundul cât și pereții formei.
- Prepararea aluatului: Într-un bol mare, amestecați făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, zahărul brun și condimentele (scorțișoară, nucșoară, cuișoare și ghimbir).
- Amestecarea ingredientelor lichide: Într-un alt bol, combinați uleiul vegetal, ouăle și siropul invertit. Încorporați treptat amestecul lichid în cel cu ingrediente uscate, amestecând până se omogenizează.
- Adăugarea morcovilor și a cojii de portocală: Curățați morcovii, spălați-i și răzuiți-i fin. De asemenea, radeți coaja unei portocale. Încorporați morcovii rași și coaja de portocală în aluat, amestecând bine pentru a le distribui uniform.
- Coacerea tortului: Turnați aluatul în forma pregătită și nivelați-l cu o spatulă. Coaceți tortul timp de 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea (scobitoarea trebuie să iasă curată).
- Răcirea tortului: Lăsați tortul să se răcească timp de 5 minute în formă, apoi transferați-l pe un grătar pentru a se răci complet.
- Prepararea glazurii: Într-un bol, amestecați zahărul pudră cu brânza cremă și suc de portocală. Folosind un mixer, bateți ingredientele până obțineți o glazură pufoasă și omogenă.
- Aplicarea glazurii: Când tortul s-a răcit complet, aplicați glazura de brânză pe întreaga suprafață a tortului, întinzând-o uniform.
- Decorarea: Radeți coaja unei portocale și presărați-o deasupra tortului pentru un plus de aromă și un aspect festiv.
Poftă bună!