Dulciuri de Casa

Reteta Tort cu ciocolată și fistic

Tortul cu ciocolată și fistic este un desert decadent, care combină textura fină a ciocolatei cu gustul distinctiv al fisticului, oferind o experiență culinară memorabilă. Acest tort este perfect pentru ocazii speciale, aniversări sau pur și simplu pentru a te răsfăța. Prepararea sa poate părea complicată, dar cu puțină răbdare și atenție la detalii, vei obține un tort spectaculos care va impresiona orice invitat.

Ingrediente

Pentru baza tortului:

  • 175 g de făină
  • 30 g de cacao
  • 60 g de zahăr pudră
  • 120 g de unt
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 praf de sare

Pentru umplutura de fistic:

  • 1 cană de fistic (curățat)
  • 50 g de zahăr pudră
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 1 praf de sare

Pentru mousse-ul de ciocolată:

  • 300 g de ciocolată neagră
  • 250 ml de smântână (33-35%)
  • 1 ou întreg
  • 1 gălbenuș
  • 30 ml de coniac

Pentru ganache:

  • 100 g de ciocolată neagră
  • 100 ml de smântână (33-35%)
  • O mână de fistic mărunțit (pentru decor)

Mod de preparare

  1. Prepararea bazei tortului: Într-un bol, combină făina, cacao, sarea și zahărul pudră. Adaugă untul tăiat în cuburi și frământă până când obții o compoziție granuloasă. Încorporează gălbenușul de ou și formează un aluat. Întinde aluatul uniform în forma de tort tapetată cu hârtie de copt, asigurându-te că acoperi atât fundul, cât și marginile. Așază forma în congelator pentru 30 de minute. După aceea, coace la 180°C timp de 20 de minute.
  2. Prepararea umpluturii de fistic: După ce fisticul a fost curățat, pune-l într-un bol cu apă fierbinte timp de 10 minute, apoi îndepărtează coaja. Scurge-l bine și usucă-l ușor, apoi mărunțește-l în blender împreună cu zahărul pudră și un praf de sare. Întinde amestecul de fistic pe baza de tort răcită și presează bine cu fundul unui pahar.
  3. Prepararea mousse-ului de ciocolată: Rupe ciocolata în bucăți și topește-o împreună cu smântâna la bain-marie, amestecând până se omogenizează. Dacă preferi un mousse mai dulce, poți adăuga zahăr în smântână. Bate oul și gălbenușul, apoi încorporează-le treptat în amestecul de ciocolată. Adaugă coniacul și amestecă bine. Toarnă mousse-ul peste fistic și coace pentru aproximativ 20 de minute. Tortul este gata când mijlocul se leagănă ușor. Lasă-l să se răcească complet.
  4. Prepararea ganache-ului: Încălzește smântâna și toarnă-o peste ciocolata ruptă, amestecând până se dizolvă complet. Toarnă ganache-ul peste tortul răcit, apoi decorează cu fistic mărunțit. Pune tortul la frigider pentru câteva ore pentru a se întări.

La servire, scoate tortul din frigider cu 20-30 de minute înainte.

Poftă bună!