Aperitive festive

Reteta Terină de ficat de pasăre cu portocale confiate de Crăciun

Terina de ficat de pasăre este un preparat rafinat și delicat, ideal pentru mesele de Crăciun. Combinația dintre gustul intens al ficatului, aroma fină a portocalelor confiate și notele subtile de brandy creează un fel de mâncare elegant, perfect pentru a impresiona invitații.

Ingrediente

  • 500 g ficat de pasăre
  • 100 g unt
  • 2 portocale
  • 2 cepe
  • 1 linguriță gelatina
  • ½ linguriță zahăr
  • 4 lingurițe brandy
  • Sare după gust
  • Piper negru măcinat după gust

Mod de preparare

  1. Scoateți untul din frigider cu câteva ore înainte pentru a se înmuia.
  2. Într-o tigaie adâncă, topiți 1 lingură de unt. Când începe să fumege, adăugați ficatul și măriți focul. Prăjiți ficatul timp de 3 minute, apoi adăugați brandy-ul și lăsați-l să fiarbă încă 2 minute pentru a se evapora alcoolul, menținând ficatul roz în interior.
  3. Transferați ficatul cu untul și sucurile din tigaie într-un bol.
  4. Curățați și tăiați cepele subțire. Adăugați o lingură de unt în tigaie, topiți-l și adăugați ceapa. Reduceți focul la mic și căliți ceapa până devine transparentă, fără a lăsa să se rumenească.
  5. Spălați portocalele, tăiați una pe jumătate și păstrați-o pentru decor. Din cealaltă portocală, radeți fin coaja.
  6. Puneți ficatul, untul și sucurile într-un blender, adăugați ceapa și coaja de portocală. Adăugați 3-4 linguri de unt și mixați până obțineți o pastă fină.
  7. Dacă pateul este prea gros, adăugați puțin bulion de pui și amestecați bine. Condimentați cu sare și piper.
  8. Turnați pateul într-o formă pentru servire sau în mai multe forme individuale.
  9. Pregătiți gelatina de portocale: hidratați gelatina cu suc de portocale și lăsați-o să se umfle. Aduceți sucul cu gelatina la o temperatură ușor caldă, fără a-l fierbe, adăugați coaja de portocală și zahărul, amestecați bine. Dacă sunt bucăți de gelatina, treceți printr-un sit strâns. Lăsați să se răcească.
  10. Când gelatina este rece, turnați-o cu grijă peste pateul de ficat.
  11. Tăiați cealaltă jumătate de portocală în felii subțiri și folosiți-le pentru decorul terinei. Lăsați terina la frigider pentru cel puțin 4 ore, astfel încât gelatina să se întărească.
  12. Serviți terina de ficat cu felii de pâine prăjită sau pâine de casă, pentru o masă deosebită.

Poftă bună!