Terina de ficat de pasăre este un preparat rafinat și delicat, ideal pentru mesele de Crăciun. Combinația dintre gustul intens al ficatului, aroma fină a portocalelor confiate și notele subtile de brandy creează un fel de mâncare elegant, perfect pentru a impresiona invitații.
Ingrediente
- 500 g ficat de pasăre
- 100 g unt
- 2 portocale
- 2 cepe
- 1 linguriță gelatina
- ½ linguriță zahăr
- 4 lingurițe brandy
- Sare după gust
- Piper negru măcinat după gust
Mod de preparare
- Scoateți untul din frigider cu câteva ore înainte pentru a se înmuia.
- Într-o tigaie adâncă, topiți 1 lingură de unt. Când începe să fumege, adăugați ficatul și măriți focul. Prăjiți ficatul timp de 3 minute, apoi adăugați brandy-ul și lăsați-l să fiarbă încă 2 minute pentru a se evapora alcoolul, menținând ficatul roz în interior.
- Transferați ficatul cu untul și sucurile din tigaie într-un bol.
- Curățați și tăiați cepele subțire. Adăugați o lingură de unt în tigaie, topiți-l și adăugați ceapa. Reduceți focul la mic și căliți ceapa până devine transparentă, fără a lăsa să se rumenească.
- Spălați portocalele, tăiați una pe jumătate și păstrați-o pentru decor. Din cealaltă portocală, radeți fin coaja.
- Puneți ficatul, untul și sucurile într-un blender, adăugați ceapa și coaja de portocală. Adăugați 3-4 linguri de unt și mixați până obțineți o pastă fină.
- Dacă pateul este prea gros, adăugați puțin bulion de pui și amestecați bine. Condimentați cu sare și piper.
- Turnați pateul într-o formă pentru servire sau în mai multe forme individuale.
- Pregătiți gelatina de portocale: hidratați gelatina cu suc de portocale și lăsați-o să se umfle. Aduceți sucul cu gelatina la o temperatură ușor caldă, fără a-l fierbe, adăugați coaja de portocală și zahărul, amestecați bine. Dacă sunt bucăți de gelatina, treceți printr-un sit strâns. Lăsați să se răcească.
- Când gelatina este rece, turnați-o cu grijă peste pateul de ficat.
- Tăiați cealaltă jumătate de portocală în felii subțiri și folosiți-le pentru decorul terinei. Lăsați terina la frigider pentru cel puțin 4 ore, astfel încât gelatina să se întărească.
- Serviți terina de ficat cu felii de pâine prăjită sau pâine de casă, pentru o masă deosebită.
Poftă bună!