Aluat, Dulciuri de Casa

Reteta Tarta cu pere și scorțișoară

Tarta cu pere și scorțișoară este un desert clasic, perfect pentru a-ți bucura familia într-o zi de toamnă. Aroma caldă a scorțișoarei combinată cu dulceața perelor coapte creează o explozie de arome care îți aduce aminte de confortul casei. Acest desert este ușor de preparat și plin de savoare, fiind ideal pentru orice ocazie.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 300 g făină
  • 150 g unt rece, tăiat cuburi
  • 2 linguri zahăr
  • 1 ou
  • 4-5 linguri apă rece
  • Un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 5-6 pere, curățate și feliate subțire
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 lingură amidon de porumb (opțional)
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • 1 lingură unt

Pentru decor:

  • Zahăr pudră (opțional)

Mod de preparare:

  1. Prepararea aluatului: Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul și sarea. Adaugă cuburile de unt rece și frământă cu degetele până obții un aluat nisipos. Adaugă oul și apa rece, câte o lingură pe rând, și amestecă până când aluatul se leagă. Formează o bilă, învelește-o în folie alimentară și las-o la frigider pentru 30 de minute.
  2. Prepararea umpluturii: Într-un bol, amestecă feliile de pere cu zahărul, scorțișoara, sucul de lămâie și amidonul de porumb, dacă folosești. Lasă-le să stea câteva minute pentru ca perele să își lase sucul.
  3. Întinderea aluatului: Încălzește cuptorul la 180°C. Scoate aluatul din frigider și întinde-l pe o suprafață presărată cu făină, suficient de mare pentru a acoperi forma de tartă (aprox. 26 cm). Transferă aluatul în formă și taie marginile în exces.
  4. Umplerea tartei: Pune feliile de pere uniform peste aluat. Presară bucățele de unt deasupra perelor pentru a ajuta la caramelizare.
  5. Coacerea: Coace tarta în cuptorul preîncălzit timp de 40-45 de minute sau până când perele sunt moi și aluatul este rumenit.
  6. Servirea: Lasă tarta să se răcească puțin, apoi presară zahăr pudră deasupra, dacă dorești. Poate fi servită simplă sau cu un glob de înghețată de vanilie.