Tarta cu mere și scorțișoară este un desert clasic, care aduce arome calde și reconfortante în orice casă. Combinând dulcețea naturală a merelor cu aroma intensă a scorțișoarei, această tartă este perfectă pentru a fi servită la sfârșitul unei mese sau ca o gustare dulce alături de o ceașcă de ceai sau cafea.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cuburi
- 1 ou
- 2-3 linguri apă rece
- 1 lingură zahăr
- Un praf de sare
Pentru umplutură:
- 5-6 mere medii (preferabil din soiuri dulci-acrișoare)
- 100 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- 1 lingură amidon de porumb sau făină
- 1 linguriță esență de vanilie (opțional)
- 30 g unt tăiat cubulețe
Mod de preparare:
- Pregătirea aluatului pentru tartă:
- Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul și praful de sare.
- Adaugă untul rece, tăiat cuburi, și amestecă rapid cu degetele sau cu un robot de bucătărie până când amestecul devine nisipos și se formează firimituri.
- Adaugă oul și 2-3 linguri de apă rece, frământând ușor până când aluatul începe să se lege. Formează o bilă de aluat, înfășoar-o în folie alimentară și lasă-l la frigider timp de 30 de minute.
- Pregătirea umpluturii de mere:
- Spală, curăță și taie merele în felii subțiri sau cuburi, în funcție de preferințe.
- Într-un bol mare, amestecă merele cu zahărul, scorțișoara, sucul de lămâie, amidonul de porumb și esența de vanilie, dacă folosești. Amestecă bine, asigurându-te că toate bucățile de mere sunt acoperite uniform.
- Asamblarea tartei:
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Scoate aluatul din frigider și întinde-l pe o suprafață ușor înfăinată într-o foaie de aproximativ 3-4 mm grosime.
- Transferă aluatul într-o tavă de tartă, presând ușor aluatul în formă și tăind excesul de pe margini.
- Toarnă amestecul de mere în crustă și nivelează uniform.
- Distribuie cubulețele de unt deasupra merelor.
- Coacerea tartei:
- Coace tarta în cuptorul preîncălzit timp de 40-45 de minute sau până când merele sunt moi și crusta este aurie și crocantă.
- Dacă observi că marginea tartei se rumenește prea repede, poți acoperi cu folie de aluminiu după primele 20 de minute de coacere.
- Răcirea și servirea:
- După ce s-a copt, lasă tarta să se răcească în tavă timp de 10-15 minute, apoi transfer-o pe un grătar pentru a se răci complet.
- Servește tarta la temperatura camerei sau ușor caldă, simplă sau alături de o lingură de înghețată de vanilie sau un pahar de frișcă.
Poftă bună!