Ciorbe, Supe, Supe si ciorbe

Reteta Supă cu găluște de griș pufoase 

Supă cu găluște de griș pufoase este o rețetă tradițională îndrăgită în multe regiuni ale României, mai ales în Ardeal și Banat, unde este considerată o „zupă de Duminică”. Această supă sănătoasă și consistentă este perfectă pentru un prânz în familie, oferind un gust delicios și reconfortant. Preparată cu carne de pasăre și multe zarzavaturi, supa este completată cu găluște de griș super pufoase, care o transformă într-o delicatesă apreciată de toți.

Ingrediente

Pentru supă:

  • 1 kg carne de pasăre cu piele și os (aripi, spate, gât, organe)
  • 4-5 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 bucăți păstârnac
  • 1 bucată de rădăcină de țelină (cca. 100 g)
  • 2 cepe medii
  • Piper boabe
  • Sare

Pentru găluște de griș:

  • 2 ouă (aproximativ 140 g cântărite întregi, cu coajă)
  • 140 g griș (nu foarte fin)
  • Un praf de sare

În plus:

  • Frunze de pătrunjel pentru decor

Instrucțiuni

1. Prepararea supei:

Curăță carnea de pasăre de eventualele pene și spălați-o bine. Pune carnea într-o oală mare cu apă rece și adaugă 2 lingurițe de sare.

Aduce apa la fierbere. După ce dă primul clocot, începe să spumezi supa, îndepărtând spuma formată la suprafață.

Adaugă ceapa întreagă, boabele de piper și mai puțină sare. Lasă supa să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute, continuând să o spumezi.

    2. Adăugarea zarzavaturilor:

    Curăță și taie morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina în bucăți mari.

    Adaugă zarzavaturile în oală și continuă să fierbi supa la foc mic timp de încă 30 de minute, până când zarzavaturile sunt moi.

      3. Pregătirea găluștelor de griș:

      Cântărește ouăle cu coajă și măsoară o cantitate egală de griș. Bate ouăle întregi cu o furculiță și adaugă treptat grișul, omogenizând bine după fiecare adaos. La jumătatea procesului de adăugare a grișului, adaugă praful de sare.

      Lasă compoziția să se odihnească timp de 10 minute, pentru ca grișul să absoarbă umiditatea din ou și să se umfle.

        4. Formarea și fierberea găluștelor:

        Adu supa strecurată la foc mic. Cu o lingură umezită în supă, ia compoziția de găluște și formează găluștele, adăugându-le în supa fierbinte.

        Fierbe găluștele la foc foarte mic timp de 10 minute, apoi stinge focul și lasă-le să se odihnească sub capac încă 10 minute.

          5. Finalizarea supei:

          Scoate carnea fiartă, dezosează bucățile mici și pune-le înapoi în supa strecurată împreună cu rondelele de morcov.

          Servește supa caldă, presărată cu frunze de pătrunjel proaspăt tocat.

            Poftă bună!