Ardeii umpluți sunt un preparat tradițional delicios, datorită combinației armonioase de arome și texturi pe care o oferă umplutura. Sosurile care însoțesc acest preparat pot adăuga un plus de savoare, transformând fiecare porție într-o experiență culinară de neuitat. Iată câteva rețete de sosuri care se potrivesc de minune cu ardeii umpluți:
Sos de Roșii Clasic
Ingrediente:
- 500 ml sos de roșii
- 2-3 căței de usturoi, mărunțiți
- 1 ceapă mică, tocată fin
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- 1 linguriță de zahăr (opțional, pentru a echilibra aciditatea roșiilor)
- Ierburi aromatice: busuioc, oregano (proaspete sau uscate)
Mod de preparare:
- Călește ceapa și usturoiul:
- Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline la foc mediu.
- Adaugă ceapa tocată fin și usturoiul mărunțit și călește-le până devin moi și translucide, aproximativ 5 minute.
- Adaugă sosul de roșii:
- Toarnă sosul de roșii peste ceapă și usturoi și amestecă bine.
- Adaugă sare, piper și ierburi aromatice după gust. Dacă dorești, poți adăuga și o linguriță de zahăr pentru a echilibra aciditatea sosului.
- Fierbe sosul:
- Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute, amestecând ocazional, până când se îngroașă și aromele se combină bine.
- Servire:
- Servește sosul cald, turnat peste ardeii umpluți. Poți decora cu frunze proaspete de busuioc pentru un aspect și un gust proaspăt.
Sos Cremă de Smântână și Iaurt
Ingrediente:
- 200 g smântână
- 200 g iaurt grecesc
- 2-3 căței de usturoi, pisați
- Sucul de la 1/2 lămâie
- Sare și piper după gust
- Ierburi proaspete: mărar, pătrunjel (tocat fin)
Mod de preparare:
- Amestecă ingredientele:
- Într-un bol, combină smântâna și iaurtul grecesc până obții o consistență omogenă.
- Adaugă usturoiul pisat, sucul de lămâie, sare și piper. Amestecă bine.
- Adaugă ierburile:
- Adaugă mărarul și pătrunjelul tocate fin și amestecă din nou.
- Servire:
- Lasă sosul să se odihnească în frigider timp de 15-30 de minute înainte de a-l servi, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Servește-l rece, alături de ardeii umpluți.
Sos de Usturoi
Ingrediente:
- 4-5 căței de usturoi, zdrobiți
- 3 linguri de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Prepară sosul:
- Într-un bol mic, combină usturoiul zdrobit cu uleiul de măsline.
- Adaugă sucul de lămâie, sare și piper și amestecă bine.
- Lasă aromele să se combine:
- Lasă sosul să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a-l servi, pentru ca aromele să se combine.
- Servire:
- Servește sosul de usturoi la temperatura camerei, alături de ardeii umpluți, pentru un plus de savoare și prospețime.
Sos Picant de Roșii
Ingrediente:
- 500 ml sos de roșii
- 1-2 ardei iuți, tocați fin
- 2-3 căței de usturoi, mărunțiți
- 1 ceapă mică, tocată fin
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sucul de la 1/2 lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Călește ceapa, usturoiul și ardeiul iute:
- Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline la foc mediu.
- Adaugă ceapa, usturoiul și ardeiul iute și călește-le până devin moi și aromate, aproximativ 5 minute.
- Adaugă sosul de roșii:
- Toarnă sosul de roșii peste amestecul din tigaie și adaugă sucul de lămâie.
- Adaugă sare și piper după gust.
- Fierbe sosul:
- Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute, amestecând ocazional, până când se îngroașă și aromele se combină bine.
- Servire:
- Servește sosul picant cald, turnat peste ardeii umpluți, pentru un plus de iuțeală și savoare.
Acestea sunt doar câteva idei de sosuri pe care le puteți încerca cu ardeii umpluți. Alegeți sosul care se potrivește gustului dumneavoastră și încercați combinații diferite pentru a vă bucura de arome variate. Poftă bună!