Salate

Reteta Salata clasica „Shuba”de Revelion

Salata „Shuba” este un preparat traditional, ideal pentru mesele de sarbatori si ocazii speciale. Aceasta salata stratificata combina legume fierte, hering sarat si maioneza, avand un gust echilibrat si o prezentare spectaculoasa. Straturile sale viu colorate fac din „Shuba” un adevarat decor pe masa festiva.

Ingrediente

  • 500 g cartofi
  • 500 g morcovi
  • 500 g sfecla rosie
  • 1-2 bucati hering sarat
  • 100 g ceapa (optional)
  • 250 g maioneza
  • 4 oua
  • Sare si piper, dupa gust

Mod de preparare

  1. Prepararea ingredientelor: Fierbeti sfecla pana devine frageda, proces ce poate dura intre 1 si 2 ore. Fierbeti, de asemenea, cartofii si morcovii pentru aproximativ 30-40 de minute. Dupa fierbere, lasati legumele sa se raceasca complet.
  2. Pregatirea oualor si pestelui: Fierbeti ouale pana devin tari, apoi lasati-le sa se raceasca si decojiti-le. Curatati heringul, indepartand capul, coada si oasele, sau folositi hering file, taiat in bucati potrivite pentru stratificare.
  3. Razuirea legumelor: Dupa ce s-au racit, radeti cartofii pe razatoarea mare si asezati-i intr-un bol. Procedati la fel cu morcovii, sfecla si ouale, pastrand fiecare ingredient intr-un bol separat.
  4. Pregatirea cepei: Daca doriti, tocati ceapa fin. Pentru a reduce intensitatea gustului, opariti-o timp de cateva minute in apa fierbinte, apoi scurgeti-o.
  5. Asamblarea salatei: Pregatiti un platou larg si incepeti cu primul strat de cartofi rasi. Asezonati usor cu sare si piper si acoperiti-l cu un strat subtire de maioneza. Adaugati un strat de bucati de hering si presarati ceapa deasupra acestuia.
  6. Stratificarea ingredientelor: Continuati sa asezati ingredientele in straturi, astfel:
    • Urmatorul strat va fi cel de oua rase, pe care il acoperiti cu un alt strat de maioneza.
    • Adaugati morcovii rasi, intindeti iar un strat de maioneza, apoi sfarsiti cu sfecla rasa, pe care o acoperiti uniform cu maioneza pentru un aspect frumos.
  7. Refrigerarea: Lasati salata „Shuba” la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte, astfel incat straturile sa se imbibe bine cu maioneza, iar aromele sa se combine.
  8. Servirea: Scoateti salata din frigider cu putin timp inainte de servire si taiati-o in felii, astfel incat sa fie vizibile toate straturile colorate.

Poftă bună!