Salata „Shuba” este un preparat traditional, ideal pentru mesele de sarbatori si ocazii speciale. Aceasta salata stratificata combina legume fierte, hering sarat si maioneza, avand un gust echilibrat si o prezentare spectaculoasa. Straturile sale viu colorate fac din „Shuba” un adevarat decor pe masa festiva.
Ingrediente
- 500 g cartofi
- 500 g morcovi
- 500 g sfecla rosie
- 1-2 bucati hering sarat
- 100 g ceapa (optional)
- 250 g maioneza
- 4 oua
- Sare si piper, dupa gust
Mod de preparare
- Prepararea ingredientelor: Fierbeti sfecla pana devine frageda, proces ce poate dura intre 1 si 2 ore. Fierbeti, de asemenea, cartofii si morcovii pentru aproximativ 30-40 de minute. Dupa fierbere, lasati legumele sa se raceasca complet.
- Pregatirea oualor si pestelui: Fierbeti ouale pana devin tari, apoi lasati-le sa se raceasca si decojiti-le. Curatati heringul, indepartand capul, coada si oasele, sau folositi hering file, taiat in bucati potrivite pentru stratificare.
- Razuirea legumelor: Dupa ce s-au racit, radeti cartofii pe razatoarea mare si asezati-i intr-un bol. Procedati la fel cu morcovii, sfecla si ouale, pastrand fiecare ingredient intr-un bol separat.
- Pregatirea cepei: Daca doriti, tocati ceapa fin. Pentru a reduce intensitatea gustului, opariti-o timp de cateva minute in apa fierbinte, apoi scurgeti-o.
- Asamblarea salatei: Pregatiti un platou larg si incepeti cu primul strat de cartofi rasi. Asezonati usor cu sare si piper si acoperiti-l cu un strat subtire de maioneza. Adaugati un strat de bucati de hering si presarati ceapa deasupra acestuia.
- Stratificarea ingredientelor: Continuati sa asezati ingredientele in straturi, astfel:
- Urmatorul strat va fi cel de oua rase, pe care il acoperiti cu un alt strat de maioneza.
- Adaugati morcovii rasi, intindeti iar un strat de maioneza, apoi sfarsiti cu sfecla rasa, pe care o acoperiti uniform cu maioneza pentru un aspect frumos.
- Refrigerarea: Lasati salata „Shuba” la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte, astfel incat straturile sa se imbibe bine cu maioneza, iar aromele sa se combine.
- Servirea: Scoateti salata din frigider cu putin timp inainte de servire si taiati-o in felii, astfel incat sa fie vizibile toate straturile colorate.
Poftă bună!