Mancaruri cu Carne

Reteta Rață la cuptor pentru masa de sărbătoare

Rața la cuptor este un preparat rafinat, perfect pentru mesele festive. Cu o piele crocantă și un gust bogat, acest fel de mâncare va adăuga un plus de eleganță și savoare oricărei mese de sărbătoare. Prepararea corectă a raței este un adevărat ritual, iar prin atenție la detalii, vei obține o rață suculentă și aromată, cu o crustă perfectă.

Ingrediente

  • 1 rață întreagă
  • Sare, după gust
  • 1 portocală
  • 70 ml oțet balsamic
  • 80 g miere

Mod de preparare

  1. Pregătirea raței:
    Spală rața cu apă rece, atât pe exterior, cât și pe interior, și usucă-o bine cu un prosop de hârtie.
  2. Pregătirea pielii:
    Cu un cuțit ascuțit, fă tăieturi superficiale pe pielea raței, formând un model în romb pe piept. Ai grijă să nu ajungi la carne. Pentru o coajă crocantă, mai poți înțepa cuțitul și în alte zone grase ale raței, fără a atinge carnea.
  3. Condimentarea:
    Presară sare generos pe toată suprafața raței, atât pe interior cât și pe exterior. Leagă picioarele raței cu un fir de bucătărie și pliază aripile pe spate, pentru a nu se arde în timpul coacerii.
  4. Pregătirea pentru coacere:
    Așază rața cu pieptul în sus, pe o grătară a unei tăvi de cuptor. Astfel, grăsimea care se va topi va curge în tavă, iar rața nu va sta în propria grăsime. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și lasă rața să se coacă timp de 30 de minute.
  5. Întoarcerea raței:
    După primele 30 de minute, întoarce rața cu pieptul în jos și las-o să mai coacă încă 30 de minute.
  6. Prepararea glazurii:
    Stoarce sucul din portocală și amestecă-l cu oțetul balsamic. Aceasta va fi baza pentru glazura care va da un gust delicios raței.
  7. Ungerea cu glazură:
    După cele 30 de minute, întoarce din nou rața cu pieptul în sus. Poți să scurgi grăsimea din tavă și să o păstrezi pentru alte preparate. Cu ajutorul unei pensule de silicon, unge rața cu amestecul de oțet balsamic și suc de portocală, acordând o atenție specială pieptului, acolo unde ai făcut tăieturi pe piele. Lasă rața la cuptor încă 30 de minute, ungând-o din nou la fiecare 10 minute.
  8. Finalizarea preparatului:
    La final, amestecă restul de glazură balsamică cu mierea și unge din nou rața. Continuă să o coaci încă 30 de minute, unguind-o din nou la fiecare 10 minute. Dacă vrei să obții o crustă mai rumenă, la final poți crește temperatura cuptorului și să setezi funcția „grill” pentru 5-10 minute.

Poftă bună!