Aceste prajiturele cu migdale si aroma delicata de mandarine sunt alegerea perfecta pentru o masa festiva de Revelion. Combinatia de migdale crocante si feliile subtiri de mandarine adauga un gust sofisticat, iar prepararea lor este o activitate placuta pentru a incheia anul cu ceva dulce si special. Sunt prajituri usoare, aromate, care vor fi apreciate de toti cei dragi.
Ingrediente
- 140 g migdale crude
- 140 g faina alba
- 100 g unt (moale, la temperatura camerei)
- 80 g zahar pudra
- 3-4 mandarine (depinde de dimensiune si suculenta)
- 1 ou
- 1 galbenus de ou (pentru uns)
- 1 lingura suc de lamaie
Mod de preparare
- Pregatirea ingredientelor: Din acest aluat veti obtine aproximativ 27-30 de prajituri, iar mandarinele trebuie sa fie ferme, cu coaja subtire. Untul trebuie sa fie foarte moale, iar oul sa aiba o greutate de aproximativ 60-63 g. Din cele 80 g de zahar pudra, folositi 70 g in aluat si pastrati restul pentru presarare la final.
- Maruntirea migdalelor si pregatirea mandarinelor: Folositi un blender pentru a macina migdalele pana cand devin aproape ca o faina. Luati coaja de la o mandarina pentru aroma, apoi taiati toate mandarinele (inclusiv cea de la care ati luat coaja) in felii foarte subtiri, de 1-2 mm, cu ajutorul unui cutit ascutit.
- Prepararea aluatului: Intr-un bol mare, amestecati oul intreg cu untul moale, 70 g de zahar pudra, coaja de mandarina, sucul de lamaie, faina si migdalele macinate. Framantati rapid, doar cat sa formati o bila de aluat, fara a insista prea mult – aluatul va deveni mai ferm daca este manevrat prea mult timp.
- Modelarea aluatului: Inveliti aluatul intr-o folie alimentara, modeland o rulada cu diametrul de aproximativ 4-5 cm. Rulati-l strans si puneti-l la congelator timp de 25-30 de minute.
- Pregatirea pentru taiere: Scoateti aluatul din congelator, indepartati folia si taiati-l in felii cu grosimea de 0,5-0,7 cm. Intre timp, incalziti cuptorul la 180°C.
- Coacerea prajiturelelor: Asezati feliile de aluat pe o tava tapetata cu hartie de copt. Ungeti fiecare prajiturica cu galbenusul de ou, apoi asezati cate o felie subtire de mandarina deasupra fiecaruia.
- Coacere: Coaceti prajiturelele in cuptorul preincalzit timp de 15-20 de minute, pana devin aurii si aromate.
- Finalizarea si servirea: Lasati prajiturelele sa se raceasca, apoi presarati deasupra zaharul pudra ramas pentru un aspect festiv. Prajiturile se pot pastra intr-o cutie inchisa etans sau intr-un recipient de metal pana la trei zile, intr-un loc racoros.
Poftă bună!