Plăcinta cu cartofi și carne este o mâncare reconfortantă și sățioasă, perfectă pentru prânz sau cină. Această rețetă combină aroma delicioasă a cărnii cu textura moale a cartofilor, toate învelite într-un aluat fraged.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 500g făină
- 250g unt rece, tăiat cubulețe
- 1 linguriță sare
- 1 ou
- 100ml apă rece
Pentru umplutură:
- 500g carne tocată (vită, porc sau amestec)
- 3 cartofi medii, fierți și zdrobiți
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță de boia de ardei dulce
- 1 ou (pentru uns)
- 1 lingură de pătrunjel tocat (opțional)
Mod de preparare
- Pregătirea aluatului:
- Într-un bol mare, amestecați făina și sarea.
- Adăugați cubulețele de unt rece și frecați cu degetele până când amestecul devine nisipos.
- Adăugați oul și apa rece, amestecând până când aluatul se leagă. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă rece.
- Formați aluatul într-o bilă, înfășurați-l în folie de plastic și lăsați-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
- Pregătirea umpluturii:
- Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline și căliți ceapa până devine translucidă.
- Adăugați usturoiul și gătiți pentru încă 1 minut.
- Adăugați carnea tocată, sarea, piperul, cimbrul și boiaua de ardei dulce. Gătiți până când carnea este bine rumenită și lichidul s-a evaporat.
- Adăugați cartofii zdrobiți și pătrunjelul tocat (dacă folosiți) și amestecați bine. Lăsați umplutura să se răcească puțin.
- Asamblarea plăcintei:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C.
- Împărțiți aluatul în două părți egale.
- Întindeți prima jumătate a aluatului pe o suprafață presărată cu făină și așezați-o într-o tavă de copt unsă sau tapetată cu hârtie de copt.
- Distribuiți uniform umplutura de carne și cartofi peste aluat.
- Întindeți a doua jumătate a aluatului și așezați-o deasupra umpluturii, sigilând marginile.
- Bateți oul și ungeți plăcinta pe deasupra.
- Coacerea plăcintei:
- Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de 35-40 de minute sau până când aluatul este auriu și crocant.
- Scoateți plăcinta din cuptor și lăsați-o să se răcească puțin înainte de a o tăia și servi.