Pizza

Reteta Pizza Quattro Stagioni (Pizza Patru Anotimpuri)

Pizza Quattro Stagioni, cunoscută și sub numele de „Pizza Patru Anotimpuri”, este o pizza clasică italiană care reprezintă diversele arome și ingrediente ale fiecărui anotimp. Această pizza este împărțită în patru secțiuni distincte, fiecare fiind acoperită cu ingrediente specifice unui anotimp. Această rețetă vă va ghida pas cu pas prin pregătirea unei Pizza Quattro Stagioni delicioase, perfectă pentru a impresiona familia și prietenii.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g făină tip 00 sau făină pentru pâine
  • 325 ml apă călduță
  • 10 g sare
  • 7 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
  • 1 lingură ulei de măsline

Pentru sosul de roșii:

  • 400 g roșii zdrobite (din conservă)
  • 2 căței de usturoi, tocați fin
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță zahăr
  • Sare și piper, după gust
  • 1 linguriță oregano uscat

Pentru toppinguri:

  • 150 g mozzarella, felii
  • 100 g ciuperci proaspete, feliate
  • 100 g șuncă, feliată subțire
  • 100 g anghinare marinate, tăiate în sferturi
  • 100 g măsline negre fără sâmburi
  • 50 g pepperoni sau salam picant
  • Frunze de busuioc proaspăt, pentru garnitură

Mod de preparare

Prepararea aluatului:

  1. Activarea drojdiei: Dizolvați drojdia în 100 ml de apă călduță și lăsați-o să stea timp de 5-10 minute până devine spumoasă.
  2. Amestecarea ingredientelor: Într-un bol mare, amestecați făina și sarea. Faceți o adâncitură în mijloc și turnați apa cu drojdia activată, restul de apă călduță și uleiul de măsline.
  3. Frământarea aluatului: Amestecați totul până se formează un aluat. Transferați-l pe o suprafață ușor înfăinată și frământați timp de 10 minute până devine neted și elastic.
  4. Dospirea: Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperiți-l cu un prosop umed și lăsați-l să dospească într-un loc cald timp de 1-2 ore, sau până își dublează volumul.

Prepararea sosului de roșii:

  1. Gătirea sosului: Într-o tigaie, încălziți uleiul de măsline și adăugați usturoiul tocat. Gătiți-l la foc mediu până devine auriu. Adăugați roșiile zdrobite, zahărul, sarea, piperul și oregano. Lăsați sosul să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute, amestecând ocazional.

Asamblarea și coacerea pizzei:

  1. Preîncălzirea cuptorului: Preîncălziți cuptorul la 250°C (482°F) sau cât de mult permite cuptorul dvs.
  2. Întinderea aluatului: După ce aluatul a dospit, transferați-l pe o suprafață ușor înfăinată și întindeți-l într-o formă rotundă, cu un diametru de aproximativ 30 cm. Transferați aluatul pe o tavă de copt sau o piatră de pizza.
  3. Adăugarea sosului și a brânzei: Întindeți sosul de roșii uniform peste aluat, lăsând o margine mică liberă. Adăugați felii de mozzarella peste sos.
  4. Adăugarea toppingurilor: Împărțiți pizza în patru secțiuni și adăugați toppingurile specifice fiecărui anotimp:
    • Primăvara: Ciuperci feliate
    • Vara: Șuncă
    • Toamna: Anghinare marinate
    • Iarna: Măsline negre și pepperoni sau salam picant
  5. Coacerea: Coaceți pizza în cuptorul preîncălzit timp de 10-15 minute sau până când crusta este crocantă și brânza este topită și ușor rumenită.
  6. Servirea: Scoateți pizza din cuptor și lăsați-o să se răcească câteva minute. Garnisiți cu frunze de busuioc proaspăt și tăiați-o în felii. Serviți imediat.

Poftă bună!