Aluat, Mancaruri cu Carne

Reteta Pateuri cu carne

Pateurile cu carne sunt un aperitiv clasic și savuros, perfect pentru orice ocazie, fie că este vorba de o petrecere sau o masă de familie. Cu un aluat fraged și o umplutură delicioasă de carne, aceste pateuri vor fi cu siguranță pe placul tuturor.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500g făină
  • 250g unt rece, tăiat cubulețe
  • 2 ouă
  • 1 linguriță sare
  • 100ml apă rece

Pentru umplutură:

  • 500g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 morcov, ras
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ou (pentru uns)
  • Sare și piper după gust
  • 1 lingură de pătrunjel tocat (opțional)
  • 1 linguriță de cimbru uscat

Mod de preparare:

  1. Pregătirea aluatului:
    • Într-un bol mare, amestecați făina și sarea.
    • Adăugați cubulețele de unt rece și frecați cu degetele până când amestecul devine nisipos.
    • Adăugați ouăle și apa rece, amestecând până când aluatul se leagă. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă rece.
    • Formați aluatul într-o bilă, înfășurați-l în folie de plastic și lăsați-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
  2. Pregătirea umpluturii:
    • Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline și căliți ceapa până devine translucidă.
    • Adăugați usturoiul și morcovul ras și gătiți pentru încă 2-3 minute.
    • Adăugați carnea tocată, sarea, piperul și cimbrul. Gătiți până când carnea este bine rumenită și lichidul s-a evaporat.
    • Adăugați pătrunjelul tocat și amestecați bine. Lăsați umplutura să se răcească complet.
  3. Asamblarea pateurilor:
    • Preîncălziți cuptorul la 180°C.
    • Întindeți aluatul pe o suprafață presărată cu făină până când are o grosime de aproximativ 3-4 mm.
    • Tăiați aluatul în cercuri sau pătrate de dimensiunea dorită.
    • Așezați câte o lingură de umplutură de carne în centrul fiecărui cerc sau pătrat de aluat.
    • Îndoiți aluatul peste umplutură și sigilați marginile apăsându-le cu o furculiță.
    • Așezați pateurile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
    • Bateți oul și ungeți pateurile cu oul bătut pentru a obține o crustă aurie și lucioasă.
  4. Coacerea pateurilor:
    • Coaceți pateurile în cuptorul preîncălzit timp de 20-25 de minute sau până când sunt aurii și crocante.
    • Lăsați pateurile să se răcească puțin înainte de a le servi.