Aperitive festive, Mancaruri cu Carne

Reteta Pateu de ficat de pui cu unt și ceapă caramelizată pentru Crăciun

Pateul de ficat de pui cu unt și ceapă caramelizată este o delicioasă alegere pentru mesele de Crăciun. Cu o textură fină și gustul său delicat, acest pateu se combină perfect cu ceapa caramelizată, iar aromele de portocală aduc un plus de rafinament. Este o gustare elegantă și ușor de preparat, care va impresiona cu siguranță oaspeții.

Ingrediente

  • 400 g ficat de pui
  • 400 g ceapă
  • 1 portocală (pentru suc și coajă rasă)
  • 1 lingură zahăr
  • 100 g unt
  • 200 ml vin (preferabil de tipul Xeres sau Madeira)
  • 50 ml smântână (33%)
  • Sare după gust
  • Amestec de piper proaspăt măcinat, după gust
  • 4 linguri ulei vegetal

Mod de preparare

  1. Prepararea cepei caramelizate: Curățați ceapa și tăiați-o în felii subțiri. Într-o tigaie adâncă, adăugați 2 linguri de ulei vegetal și încălziți-l la foc mediu. Puneți ceapa în tigaie și lăsați-o să se înmoaie până devine translucidă. Adăugați zahărul și amestecați bine pentru a ajuta la caramelizarea acesteia. După aproximativ 10 minute, adăugați vinul Xeres sau Madeira, sucul de la o jumătate de portocală și coaja rasă de portocală. Lăsați ceapa să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, până când obțineți o culoare ușor caramelizată.
  2. Prepararea ficatului: Între timp, curățați ficatul de pui de pielițe și eventualele impurități. Uscați-l cu un prosop de hârtie și tăiați-l în bucăți mici. Într-o altă tigaie, puneți celelalte 2 linguri de ulei și încălziți-le la foc mediu. Adăugați ficatul de pui și prăjiți-l până devine frumos rumenit pe toate părțile. Adăugați restul de suc de portocală și încă 100 ml de vin. Lăsați-l să fiarbă timp de aproximativ 15 minute, până când ficatul este complet gătit. Condimentați cu sare și piper proaspăt măcinat după gust.
  3. Combinarea ingredientelor: După ce ficatul și ceapa s-au răcit puțin, puneți-le într-un robot de bucătărie. Adăugați untul rece și smântâna și mixați totul până obțineți un pateu fin și cremos. Dacă este necesar, adăugați mai multă sare și piper pentru a ajusta gustul.
  4. Răcirea pateului: Transferați pateul într-un recipient etanș și acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l să se răcească în frigider pentru cel puțin 2 ore pentru a se întări și a-și intensifica aromele.
  5. Servire: Când doriți să serviți pateul, întindeți-l pe felii de pâine prăjită sau pâine de secară. De asemenea, puteți decora cu câteva fâșii de coajă de portocală rasă și piper proaspăt măcinat pentru un plus de aromă și culoare.

Poftă bună!