Aluat, Aperitive festive

Reteta Langosi cu brânză sărată pentru masa de sărbători

Langosii cu branza sarata sunt un preparat traditional care nu poate lipsi de la mesele de sarbatori, fiind un aperitiv delicios si usor de preparat. Acesti langosi sunt crocanti la exterior si moi la interior, iar branza sarata le adauga un gust desavarsit. Pot fi serviti atat simpli, cat si cu diverse toppinguri, precum smantana si branza rasa, pentru un plus de savoare.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g faina
  • 2 lingurite de drojdie uscata
  • 2 lingurite de zahar
  • 1,5 lingurite de sare
  • 350 ml apa (sau 100 ml apa si 250 ml lapte)
  • Ulei vegetal (pentru prajit)

Pentru umplutura si servire:

  • 200 g branza sarata (preferabil telemea sau branza de vaci bine scursa)
  • 100 g smantana
  • 2-3 catei de usturoi (optional)
  • Marar si piper dupa gust
  • Branza rasa (optional, pentru decor)

Mod de preparare:

  1. Pregatirea aluatului:
    Intr-un bol, incalzeste usor apa (sau combina apa cu laptele) si dizolva drojdia in ea. Adauga zaharul si lasa amestecul sa stea timp de 5-10 minute, pana cand drojdia incepe sa faca bule.
  2. Amestecarea ingredientelor:
    In bolul cu drojdie activata, adauga faina cernuta treptat si sarea. Amesteca bine pana obtii un aluat omogen si elastic. Daca este necesar, mai adauga apa sau faina, dar ai grija ca aluatul sa nu fie prea lipicios. Framantat-l pana devine neted si nu se mai lipeste de maini.
  3. Dovada aluatului:
    Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald timp de aproximativ 40 de minute, sau pana cand isi dubleaza volumul.
  4. Formarea langosilor:
    Dupa ce aluatul a crescut, unge-ti mainile cu putin ulei si imparte aluatul in mici bucati, formand bilute. Aplatizeaza fiecare biluta cu mainile, astfel incat sa obtii o forma rotunda, cu marginile mai groase decat centrul.
  5. Prăjirea langosilor:
    Incinge ulei intr-o tigaie adanca sau intr-o cratita. Prăjește fiecare langos pe ambele parti, pana cand devine auriu si crocant. Scoate langosii pe un prosop de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.
  6. Prepararea smantanei pentru servire:
    In timp ce langosii se racesc putin, prepara un sos simplu din smantana, usturoi pisat (daca doresti), marar tocat fin si piper dupa gust. Amesteca bine toate ingredientele pana obtii un sos omogen.
  7. Servirea:
    Langosii se pot servi simpli, sau ii poti unge cu smantana si presara branza rasa deasupra pentru un gust mai intens. Este recomandat sa ii servesti imediat dupa ce au fost prajiti, pentru a se bucura de textura lor crocanta.

Pofta buna!