Dulciuri de Casa

Reteta Katmer – aluat stratificat, prăjit, cu fistic și smântână

Katmer este un desert tradițional turcesc din provincia Gaziantep, ce constă în foi subțiri de aluat stratificat, umplute cu fistic și smântână. Este un preparat delicios, servit adesea cu miere și fructe proaspete, perfect pentru a celebra ocazii speciale.

Ingrediente

  • 4 foi de aluat foietaj (30 x 27 cm)
  • 200 g smântână (sau „kaymak”)
  • 100 g fistic, măcinat
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de unt topit
  • Miere (pentru servire)

Mod de preparare

  1. Scoate foile de aluat din frigider cu 30 de minute înainte de utilizare, pentru a ajunge la temperatura camerei. Dacă sunt congelate, este recomandat să le lași în frigider peste noapte și să le scoți cu o oră înainte de a găti.
  2. Așază două foi de aluat una peste alta pe o suprafață uscată (acoperă celelalte două foi cu un prosop umed pentru a nu se usca). Lăsând un margine de 4 cm, întinde smântâna pe aluat și presară fisticul măcinat și zahărul pe deasupra.
  3. Așază celelalte două foi de aluat peste umplutură. Unge suprafața și marginile cu 1 lingură de unt topit. Umezește-ți mâinile și împăturește marginile aluatului (aproximativ 2 cm) pentru a forma un plic. Sigilează bine marginile și unge-le cu unt topit.
  4. Într-o tigaie mare antiaderentă, încălzește 1 lingură de unt la foc mediu. Așază plicul de aluat cu marginile în jos și gătește timp de 2 minute, până devine auriu. Întoarce-l cu grijă folosind o spatulă mare și gătește încă 1,5 minute, până devine auriu.
  5. Servește Katmer cald, stropit cu miere și presărat cu fistic măcinat. Un platou cu fructe proaspete va completa perfect acest desert.

Poftă bună!