Mancaruri cu Carne

Reteta Dovlecei umpluti cu carne tocata si ciuperci

Acești dovlecei umpluți cu carne tocata și ciuperci sunt o variantă savuroasă și consistentă, perfectă pentru prânz sau cină. Combinarea cărnii și a ciupercilor aduce un plus de savoare și textură.

Ingrediente:

  • 4 dovlecei medii
  • 300 g carne tocată (vită, porc sau pui)
  • 200 g ciuperci, tocate mărunt
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de busuioc uscat
  • Sare și piper după gust
  • 50 g parmezan sau cașcaval ras (opțional, pentru gratinare)
  • Pătrunjel proaspăt, tocat, pentru decor

Mod de preparare:

  1. Pregătirea dovleceilor:
    • Spală dovleceii și taie-i pe lungime în jumătate.
    • Scoate miezul cu o lingură, lăsând o margine subțire. Păstrează miezul de dovlecei.
  2. Prepararea umpluturii:
    • Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu.
    • Adaugă ceapa și usturoiul și călește-le până devin aurii și moi, aproximativ 5 minute.
    • Adaugă carnea tocată și gătește-o până își schimbă culoarea și se rumenește ușor.
    • Adaugă ciupercile tocate și miezul de dovlecei tocat. Gătește până când ciupercile își eliberează lichidul și acesta se evaporă, aproximativ 7-10 minute.
    • Adaugă pasta de tomate, oregano, busuioc, sare și piper. Amestecă bine și gătește încă 2-3 minute. Lasă amestecul să se răcească puțin.
  3. Umplerea dovleceilor:
    • Preîncălzește cuptorul la 180°C.
    • Umple fiecare jumătate de dovlecel cu amestecul de carne și ciuperci.
    • Așază dovleceii umpluți într-un vas de copt uns cu puțin ulei.
    • Dacă dorești, presară parmezan sau cașcaval ras deasupra pentru un plus de savoare și pentru a obține o crustă aurie.
  4. Coacerea dovleceilor:
    • Coace dovleceii în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute, sau până când sunt frăgezi și umplutura este bine închegată și ușor rumenită.
  5. Servirea:
    • Lasă dovleceii să se răcească puțin înainte de a-i servi.
    • Decorează cu pătrunjel proaspăt tocat și servește-i calzi, alături de o salată sau ca atare.

Poftă bună!