INGREDIENTE
- ouă – 4 buc.
- lapte – 370 ml
- apă potabilă – 110 ml
- zahăr – 50 g
- sare – pe vârful unui cuțit
- făină – 200 g
- ulei vegetal – 2 linguri. l.
- unt pentru ungerea clătitelor – după gust
- ulei vegetal pentru prăjire – dacă este necesar
MOD DE PREPARARE
1. Faceți un aluat pentru clătite subțiri cu lapte. Împărțiți ouăle în gălbenușuri și albușuri. Așezați gălbenușurile în o cratiță în care veți pregăti aluatul și bateți ușor.
2. Se toarnă lapte și apă în gălbenușuri. Se adaugă sare și zahăr, se amestecă. Cerneti faina pentru aluatul subtire de clatite printr-o sita fina. Se adaugă în amestecul de gălbenuș și lapte și se amestecă.
3. Se toarnă ulei vegetal în amestecul rezultat și se amestecă cu un tel. Acoperiți aluatul de clătite cu lapte cu un prosop curat și lăsați-l să stea la temperatura camerei timp de 20 de minute.
4. Bateți albușurile de ou pentru clătitele subțiri în lapte cu un tel sau cu un mixer până la vârfuri moi. Așezați-le într-un castron cu aluat de clătite și amestecați cu o spatulă.
5. Încălziți tigaia în care vor fi prăjite clătitele subțiri. Se periază cu puțin ulei vegetal. Se toarnă o cantitate mică de aluat și se rumeneste clătita pe o parte. Răsturnați și prăjiți pe cealaltă.
6. În acest fel, coaceți toate clătitele subțiri în lapte. Îndoiți-le pe cele terminate una peste alta și acoperiți-le cu unt topit. A se păstra într-un loc cald înainte de servire.