Garnituri

Reteta Couscous cu creveți și lămâie

Couscous-ul cu creveți și lămâie este un preparat exotic, plin de arome mediteraneene, care îmbină textura ușoară a couscous-ului cu savoarea creveților proaspeți și prospețimea sucului de lămâie. Este o alegere ideală pentru o cină rapidă și rafinată.

Ingrediente

  • 250 g couscous
  • 400 g creveți decorticați
  • 1 lămâie mare (zeama și coaja rasă)
  • 2 linguri unt clarificat sau unt normal
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 4 roșii coapte (tocate cubulețe)
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 ardei iute mic, tăiat felii subțiri (opțional)
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 praf de scorțișoară
  • 1 praf de șofran (opțional, pentru un plus de aromă și culoare)
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat
  • Sare și piper, după gust
  • 1 linguriță oțet balsamic (opțional)
  • 2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat

Mod de preparare

  1. Pregătirea couscous-ului:
    Pune couscous-ul într-un bol mare. Încălzește 300 ml de apă și adaugă șofranul, scorțișoara, chimenul și coriandrul. Toarnă amestecul fierbinte peste couscous, acoperă bolul și lasă-l să stea 5-7 minute. După ce s-a umflat, afânează-l cu o furculiță și adaugă o lingură de unt pentru o textură mai fină.
  2. Prepararea creveților:
    Într-o tigaie adâncă, încălzește o lingură de ulei de măsline și o lingură de unt. Adaugă usturoiul tocat și ardeiul iute, dacă îl folosești. Sotează timp de 1 minut, până usturoiul eliberează aroma.
  3. Adaugă creveții în tigaie și gătește-i 2-3 minute, până devin opaci și ușor aurii. Stropește-i cu jumătate din zeama de lămâie, presară puțină sare și piper, apoi scoate-i din tigaie și păstrează-i la cald.
  4. Prepararea sosului:
    În aceeași tigaie, adaugă restul de ulei de măsline și pune roșiile tocate. Presară zahărul și adaugă cealaltă jumătate din zeama de lămâie. Lasă sosul să fiarbă la foc mediu timp de 5-7 minute, până când roșiile încep să se înmoaie, dar încă își păstrează textura.
  5. La final, adaugă creveții înapoi în tigaie și mai lasă totul pe foc încă 1-2 minute. Opțional, poți adăuga câteva picături de oțet balsamic pentru un plus de savoare.
  6. Asamblarea preparatului:
    Amestecă couscous-ul cu sosul fierbinte și creveții, astfel încât toate aromele să se îmbine. Presară pătrunjelul proaspăt deasupra și rade puțină coajă de lămâie pentru un plus de prospețime.

Servește preparatul cald, alături de o salată verde simplă sau de o felie de lămâie pentru decor.

Poftă bună!