Ciorbe, Supe, Supe si ciorbe

Reteta Ciorbă de perișoare cu zeamă de varză

Ciorba de perișoare cu zeamă de varză este un preparat tradițional românesc, savuros și hrănitor, perfect pentru mesele de familie. Urmează pașii de mai jos pentru a prepara această ciorbă delicioasă.

Ingrediente:

Pentru perișoare:

  • 500 g carne tocată (de porc, vită sau amestec)
  • 1 ceapă mică
  • Sare și piper, după gust
  • Puțin cimbru
  • 1 ou

Pentru ciorbă:

  • 1 morcov
  • 1 ceapă medie
  • 1 felie de țelină
  • 1 ardei gras roșu
  • Sare și piper, după gust
  • Puțin cimbru
  • 1 lingură pastă de ardei
  • 3-4 linguri roșii cuburi în bulion
  • 800-900 ml zeamă de varză
  • 1 ou pentru dres
  • 3-4 fire de leuștean verde

Pentru tăieței:

  • 1 ou
  • Făină, cât cuprinde
  • 1 linguriță ulei

Mod de preparare:

1. Pregătirea ingredientelor

  • Curățați și spălați legumele.
  • Tocăm mărunt ceapa, morcovul, țelina și ardeiul gras.

2. Pregătirea perișoarelor

  • Într-un bol, amestecați carnea tocată cu ceapa tocată mărunt, sare, piper, puțin cimbru și oul.
  • Formați perișoare din amestecul obținut, de mărimea unei nuci.
  • Într-o oală mare, adăugați apă și aduceți-o la fierbere. Când apa clocotește, puneți perișoarele în apă, lăsându-le să fiarbă până se ridică la suprafață și sunt bine fierte (aproximativ 15 minute).

3. Pregătirea ciorbei

  • Într-o altă oală mare, adăugați 2-3 linguri de ulei și căliți ceapa, morcovul, țelina și ardeiul gras până se înmoaie ușor.
  • Adăugați pastă de ardei și roșiile cuburi în bulion, amestecând bine.
  • Turnați aproximativ 2-3 litri de apă peste legume și aduceți la fierbere.
  • Adăugați perișoarele fierte în oală, împreună cu zeama în care au fiert, pentru un plus de gust.
  • Condimentați cu sare, piper și puțin cimbru, după gust.

4. Prepararea tăiețeilor

  • Într-un bol, bateți oul cu puțină sare și ulei.
  • Adăugați făina treptat până obțineți un aluat ferm, dar elastic.
  • Întindeți aluatul subțire și tăiați-l în fâșii subțiri pentru a obține tăieței de casă.
  • Adăugați tăiețeii în ciorbă și lăsați să fiarbă aproximativ 8 minute.

5. Finalizarea ciorbei

  • Adăugați zeama de varză și lăsați ciorba să mai dea câteva clocote.
  • Într-un bol mic, bateți oul pentru dres. Luați ciorba de pe foc și adăugați oul bătut, amestecând continuu pentru a evita formarea de omletă.
  • Presărați leuștean verde tocat mărunt pentru un gust proaspăt și aromat.

Ciorba de perișoare cu zeamă de varză se servește fierbinte, alături de ardei iute, dacă preferați. Poftă bună!