Ciorba de perișoare cu zeamă de varză este un preparat tradițional românesc, savuros și hrănitor, perfect pentru mesele de familie. Urmează pașii de mai jos pentru a prepara această ciorbă delicioasă.
Ingrediente:
Pentru perișoare:
- 500 g carne tocată (de porc, vită sau amestec)
- 1 ceapă mică
- Sare și piper, după gust
- Puțin cimbru
- 1 ou
Pentru ciorbă:
- 1 morcov
- 1 ceapă medie
- 1 felie de țelină
- 1 ardei gras roșu
- Sare și piper, după gust
- Puțin cimbru
- 1 lingură pastă de ardei
- 3-4 linguri roșii cuburi în bulion
- 800-900 ml zeamă de varză
- 1 ou pentru dres
- 3-4 fire de leuștean verde
Pentru tăieței:
- 1 ou
- Făină, cât cuprinde
- 1 linguriță ulei
Mod de preparare:
1. Pregătirea ingredientelor
- Curățați și spălați legumele.
- Tocăm mărunt ceapa, morcovul, țelina și ardeiul gras.
2. Pregătirea perișoarelor
- Într-un bol, amestecați carnea tocată cu ceapa tocată mărunt, sare, piper, puțin cimbru și oul.
- Formați perișoare din amestecul obținut, de mărimea unei nuci.
- Într-o oală mare, adăugați apă și aduceți-o la fierbere. Când apa clocotește, puneți perișoarele în apă, lăsându-le să fiarbă până se ridică la suprafață și sunt bine fierte (aproximativ 15 minute).
3. Pregătirea ciorbei
- Într-o altă oală mare, adăugați 2-3 linguri de ulei și căliți ceapa, morcovul, țelina și ardeiul gras până se înmoaie ușor.
- Adăugați pastă de ardei și roșiile cuburi în bulion, amestecând bine.
- Turnați aproximativ 2-3 litri de apă peste legume și aduceți la fierbere.
- Adăugați perișoarele fierte în oală, împreună cu zeama în care au fiert, pentru un plus de gust.
- Condimentați cu sare, piper și puțin cimbru, după gust.
4. Prepararea tăiețeilor
- Într-un bol, bateți oul cu puțină sare și ulei.
- Adăugați făina treptat până obțineți un aluat ferm, dar elastic.
- Întindeți aluatul subțire și tăiați-l în fâșii subțiri pentru a obține tăieței de casă.
- Adăugați tăiețeii în ciorbă și lăsați să fiarbă aproximativ 8 minute.
5. Finalizarea ciorbei
- Adăugați zeama de varză și lăsați ciorba să mai dea câteva clocote.
- Într-un bol mic, bateți oul pentru dres. Luați ciorba de pe foc și adăugați oul bătut, amestecând continuu pentru a evita formarea de omletă.
- Presărați leuștean verde tocat mărunt pentru un gust proaspăt și aromat.
Ciorba de perișoare cu zeamă de varză se servește fierbinte, alături de ardei iute, dacă preferați. Poftă bună!