Dulciuri de Casa

Reteta Cheesecake vegan cu lămâie și afine de Crăciun

Acest cheesecake vegan cu lămâie și afine este o alegere excelentă pentru masa de Crăciun. Este cremos, aromat și surprinzător de ușor de pregătit, având o textură similară cu cea a cheesecake-urilor tradiționale. Îmbină prospețimea lămâii cu dulceața afinelor într-o armonie perfectă, iar crusta crocantă de biscuiți completează această minunată prăjitură de sărbătoare.

Ingrediente

Pentru bază:

  • 200 g biscuiți digestivi vegani (sau Biscoff/Oreos)
  • 75 g unt vegan topit

Pentru umplutură:

  • 200 g tofu mătăsos (fermitate medie)
  • 150 g caju hidratat (minim 30 de minute în apă fierbinte)
  • 100 ml cremă de cocos
  • 100 g zahăr pudră
  • 3 linguri amidon de porumb
  • 2 linguri făină
  • Coaja rasă și sucul de la 2 lămâi
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • Un praf de sare

Pentru topping:

  • 200 g afine proaspete sau congelate
  • 2 linguri zahăr
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 linguriță amidon dizolvată în 2 linguri de apă rece

Mod de preparare

  1. Pregătirea bazei: Mărunțește biscuiții într-un blender sau pune-i într-o pungă și zdrobește-i cu un sucitor până obții o textură fină. Amestecă biscuiții cu untul topit până când compoziția capătă consistența nisipului umed. Presară amestecul într-o tavă rotundă cu fund detașabil (20 cm diametru) și presează-l bine cu baza unui pahar. Coace-l timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Lasă să se răcească.
  2. Prepararea umpluturii: Într-un blender, mixează cajuul hidratat, tofu-ul mătăsos, crema de cocos, zahărul, amidonul, făina, coaja și sucul de lămâie, vanilia și sarea. Blenduiește până obții o compoziție fină și omogenă. Lasă amestecul să stea câteva minute pentru a elimina bulele de aer.
  3. Asamblarea cheesecake-ului: Toarnă compoziția deasupra bazei de biscuiți răcite. Lovește ușor tava de masă pentru a elimina eventualele bule de aer.
  4. Coacerea în bain-marie: Învelește partea exterioară a tăvii în folie de aluminiu pentru a preveni pătrunderea apei. Așază tava într-o tavă mai mare și adaugă apă fierbinte până la jumătatea tăvii. Coace la 160°C timp de 1 oră. Cheesecake-ul este gata când centrul este ușor tremurător. Lasă-l să se răcească lent în cuptor timp de o oră, apoi la temperatura camerei.
  5. Pregătirea toppingului: Într-o crăticioară, fierbe afinele cu zahărul și sucul de lămâie până când fructele se înmoaie. Adaugă amidonul dizolvat și mai fierbe 1-2 minute până când sosul se îngroașă. Lasă să se răcească.
  6. Finalizarea: După ce cheesecake-ul s-a răcit complet, întinde sosul de afine deasupra și lasă-l la frigider peste noapte pentru a se întări.

Poftă bună!