Dulciuri de Casa

Reteta Aşure – „budinca lui Noe”

Aşure, cunoscută și sub numele de „budinca lui Noe”, este un desert tradițional turcesc preparat dintr-o combinație bogată de cereale, fructe și nuci. Acest preparat simbolic se spune că a fost creat din ingredientele rămase pe Arca lui Noe, ceea ce îi conferă o semnificație aparte. Gustul dulce și textura diversificată fac din Aşure un desert delicios și sănătos, perfect pentru a fi savurat în orice moment al zilei.

Ingrediente

  • ½ cană de orz
  • 1 lingură de orez cu bob lung
  • 4 căni de apă
  • ¼ linguriță de sare
  • ½ cană de zahăr
  • ½ cană de năut conservat
  • ½ cană de fasole conservată
  • ¼ cană de stafide
  • ¼ cană de caise uscate, tocate mărunt
  • ¼ cană de smochine uscate
  • 1 lingură de apă de trandafiri
  • 3 linguri de migdale tocate
  • 3 linguri de fistic tocat

Pentru decor:

  • 3 linguri de semințe de rodie
  • Scorțișoară măcinată, după gust

Mod de preparare

  1. Spală orzul și orezul, apoi acoperă-le cu apă astfel încât nivelul apei să fie cu 5 cm deasupra cerealelor. Acoperă vasul și lasă-le la înmuiat peste noapte.
  2. A doua zi, scurge apa de pe cereale, clătește-le și pune-le într-o oală cu 4 căni de apă și sare. Fierbe-le la foc mic, acoperite, timp de 25 de minute. După ce sunt fierte, scurge lichidul, păstrând 2 ¼ căni de apă deoparte.
  3. Amestecă 1 ½ cană din cerealele fierte și ¼ cană din lichid într-un blender până obții o pastă. Adaugă pasta înapoi în oală împreună cu cerealele rămase, 2 căni din lichidul păstrat, zahărul, stafidele, caisele, smochinele, năutul și fasolea conservată.
  4. Fierbe compoziția la foc mic pentru încă 30 de minute, amestecând ocazional. După ce desertul este gata, adaugă apa de trandafiri.
  5. Servește budinca în porții individuale, decorată cu migdale, fistic, scorțișoară și semințe de rodie.

Poftă bună!