Aşure, cunoscută și sub numele de „budinca lui Noe”, este un desert tradițional turcesc preparat dintr-o combinație bogată de cereale, fructe și nuci. Acest preparat simbolic se spune că a fost creat din ingredientele rămase pe Arca lui Noe, ceea ce îi conferă o semnificație aparte. Gustul dulce și textura diversificată fac din Aşure un desert delicios și sănătos, perfect pentru a fi savurat în orice moment al zilei.
Ingrediente
- ½ cană de orz
- 1 lingură de orez cu bob lung
- 4 căni de apă
- ¼ linguriță de sare
- ½ cană de zahăr
- ½ cană de năut conservat
- ½ cană de fasole conservată
- ¼ cană de stafide
- ¼ cană de caise uscate, tocate mărunt
- ¼ cană de smochine uscate
- 1 lingură de apă de trandafiri
- 3 linguri de migdale tocate
- 3 linguri de fistic tocat
Pentru decor:
- 3 linguri de semințe de rodie
- Scorțișoară măcinată, după gust
Mod de preparare
- Spală orzul și orezul, apoi acoperă-le cu apă astfel încât nivelul apei să fie cu 5 cm deasupra cerealelor. Acoperă vasul și lasă-le la înmuiat peste noapte.
- A doua zi, scurge apa de pe cereale, clătește-le și pune-le într-o oală cu 4 căni de apă și sare. Fierbe-le la foc mic, acoperite, timp de 25 de minute. După ce sunt fierte, scurge lichidul, păstrând 2 ¼ căni de apă deoparte.
- Amestecă 1 ½ cană din cerealele fierte și ¼ cană din lichid într-un blender până obții o pastă. Adaugă pasta înapoi în oală împreună cu cerealele rămase, 2 căni din lichidul păstrat, zahărul, stafidele, caisele, smochinele, năutul și fasolea conservată.
- Fierbe compoziția la foc mic pentru încă 30 de minute, amestecând ocazional. După ce desertul este gata, adaugă apa de trandafiri.
- Servește budinca în porții individuale, decorată cu migdale, fistic, scorțișoară și semințe de rodie.
Poftă bună!