Reteta de placinta cu visine și afine este un desert ce poate fi gătit atât din fructele sezoniere cât și în perioada rece a timpului. Înbinarea gusturilor și aromelor ne readuce nostalgia zilelor calduroase.
INGREDIENTE
- Vișine – 500 g
- Afine (afine uscate) – 300 g
- Făină – 300 g
- Unt – 150 g
- Apă – 75 ml
- Sare – ½ lingurită
- Zahăr – 200 g
- Amidon – 5 linguri
- Griș – 3 linguri
MOD DE PREPARARE
- Într-un bol se omogenizează 150 g de unt rece și 300 g de făină. Ulterior se adaugă 75 g de zahăr, sarea și apa. Amestecăm până se leagă aluatul.
- Aluatul obținut se împarte în doua bucăți – una mai mare de circa 2/3 și alta mai mică de 1/3 din aluat.
- Fiecare bucata o aplatizăm să obținem doua turte de aluat, le acoperim cu folie de plastic și le dăm la frigider.
- Pentru umputură putem folosi atât fructe prospete cit și conservate sau uscate. În cazul fructelor proaspete este necesar să le spălăm și să scoatem sâmburele din vișini. Dacă folosim visine conservate și afine uscate atunci din vișine eliminăm surplusul de suc și adaugăm afinele.
- Ulterior se adaugă 125 g de zahăr și amidonul. Amestecăm atent pentru a nu strivi fructele și pentru a omogeniza.
- Cînd umputura este gata, scoatem din frigired turta cea mai mare, o întindem și o transferăm într-o tavă astfel încât turta să fie și pe borduri .
- Presărăm cu griș aluatul și distribuim uniform pe toată baza plăcintei.
- La etapa următoare adaugăm umplutura de vișine și afine ce am pregătit-o anterior.
- Pentru a decora tarta vom utiliza bucata mai mică de aluat, o întindem și tăiem din ea benzi. Aceste benzi le amplasăm pe plăcintă pentru a obține o plasă.
- În cuptor preâncălzit la temperatura de 200 ° C se lasă timpde 40 – 45 min. Apoi o lăsăm să se răcească timp de 1 – 2 ore la temperatura camerei și o scoate-ți din tavă.