Toba de pui este un preparat traditional, savuros si usor de realizat, ideal pentru masa de Craciun. Cu un gust bogat si o textura fina, aceasta reteta de toba va fi cu siguranta apreciata de toata familia. Preparata acasa, toba de pui adauga un plus de autenticitate si savoare mesei de sarbatoare, fiind un aperitiv delicios si consistent.
Ingrediente:
- 600 g piept de pui
- 400 g ficat de pui
- 150-200 g ciuperci champignon
- 60 ml whisky (optional, pentru un plus de aroma)
- 8 g gelatina
- 1 ou
- 1,5 linguri fulgi de ovaz
- Ierburi provence (sau orice amestec de ierburi aromatice)
- Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Pregatirea ingredientelor:
Spala bine ficatul de pui, indepartand eventualele membrane si vase de sange. Taie-l in bucati mici. Procedeaza la fel cu pieptul de pui, taiandu-l in bucati potrivite pentru a-l putea toca usor. - Amestecarea compozitiei:
Intr-un bol mare, adauga carnea de pui si ficatul. Pune oul, gelatina, whisky-ul (daca alegi sa-l folosesti), ierburi provence, sare si piper. Adauga fulgii de ovaz, care vor ajuta la legarea compozitiei, si amesteca bine pentru a obtine un amestec omogen. - Pregatirea ciupercilor:
Taie ciupercile in bucati mici si, daca sunt prea mari, le poti toca. Pune-le intr-o tigaie si prajeste-le usor pana se evapora toata apa pe care o lasa. Lasa-le sa se raceasca complet inainte de a le adauga in amestecul de carne. - Formarea sarmalei:
Pentru a forma toba, poti folosi un sac pentru coacere sau o folie de aluminiu. Taie un patrat din sacul de copt si sigileaza-l bine cu un capsator pe una dintre laturi, astfel incat sa obtii un „sac” inchis la baza. Umple acest sac cu amestecul de carne, ciuperci si condimente, avand grija sa il compactezi bine pe tot parcursul umplerii. - Coacerea:
Intr-o tava mai mare, pune apa si aseaza forma cu toba in mijloc. Acopera cu folie de aluminiu si pune tava in cuptorul preincalzit la 200°C. Coace toba timp de aproximativ 1,5 ore, verificand din cand in cand pentru a te asigura ca este coapta uniform. - Racirea:
Dupa ce timpul de coacere s-a incheiat, lasa toba sa se raceasca in forma pentru cel putin o ora. Acest pas este important pentru a ajuta gelatina sa se fixeze si sa se formeze o textura ferma si placuta.
Pofta buna!