Aperitive festive

Reteta Mini clătite cu caviar și smântână pentru masa de sărbătoare

Mini clătitele cu caviar și smântână sunt aperitivul perfect pentru o masă de sărbătoare elegantă. Gustul delicat al clătitelor se completează excelent cu prospețimea smântânii și nota sărată a caviarului, oferind o experiență rafinată și savuroasă. Prepararea lor este simplă, iar prezentarea va încânta orice invitat.

Ingrediente

  • 400 g iaurt natural, gros
  • 220 g făină
  • 1 ou mare
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 2 linguri zahăr
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • unt topit (pentru gătit)
  • lămâie, pentru servire
  • 170-200 g caviar roșu
  • sare, după gust

Pentru crema de smântână:

  • 1 kg smântână cu 25% grăsime
  • 1 legătură de cepșoară (chives) proaspăt

Mod de preparare

  1. Prepararea cremei de smântână: Așezați un prosop curat sau o bucată de tifon dublat într-un castron. Puneți smântâna în centru, adăugați puțină sare și amestecați. Ridicați marginile prosopului sau ale tifonului și legați-le pentru a crea un săculeț. Lăsați-l să se scurgă într-un loc răcoros, deasupra unui castron, timp de 3-4 ore, astfel încât smântâna să devină mai groasă. După scurgere, adăugați cepșoara tocată mărunt (păstrați puțin pentru decor) și puneți crema la rece până la utilizare.
  2. Prepararea clătitelor: Amestecați făina cu sarea și praful de copt într-un bol. Într-un alt bol, bateți oul cu zahărul, uleiul și iaurtul până obțineți o compoziție omogenă. Combinați treptat ingredientele uscate cu cele umede, amestecând ușor, apoi lăsați aluatul să se odihnească timp de 30 de minute.
  3. Coacerea clătitelor: Încălziți o tigaie cu fund gros (ideal din fontă) la foc mediu. Ungeți ușor tigaia cu unt topit, apoi turnați aluatul pentru a forma clătite mici, cu diametrul de 4-5 cm. Coaceți-le până devin aurii pe ambele părți. După ce sunt gata, puneți clătitele într-un vas și acoperiți-le cu un capac. Puteți să le încălziți puțin înainte de servire, în cuptorul preîncălzit la 100 °C, dacă le-ați pregătit în avans.
  4. Servire: Aranjați clătitele pe un platou încălzit. Ungeți-le ușor cu unt topit, apoi adăugați câte o linguriță de cremă de smântână și puțin caviar pe fiecare clătită. Decorați cu cepșoară și o felie de lămâie.

Poftă bună!