Aperitive festive, Legume

Reteta Vinete prajite in aluat tempura

Vinetele prajite in aluat tempura sunt o gustare delicioasa, rapida si usoara de preparat, perfecta pentru a fi savurata la mesele de sarbatoare sau in orice zi obisnuita. Tempura le ofera vinetelor o crusta aurie si crocanta, pastrand in acelasi timp interiorul moale si savuros.

Ingrediente

  • 1 vanata (preferabil tanara, fara seminte mari)
  • 200 ml apa rece
  • 200 g faina de grau
  • 20 g amidon de cartofi
  • 1 ou
  • 1 lingura sos de soia
  • 500 ml ulei vegetal (pentru prajit)

Mod de preparare

  1. Pregatirea vinetelor: Spalati vanata si taiati-o in rondele de aproximativ 5 mm grosime. Asezati rondelele intr-un vas cu apa rece si sare (2 lingurite de sare la 1 litru de apa) si lasati-le la inmuiat timp de o ora. Aceasta etapa ajuta la extragerea excesului de apa din vinete. Dupa aceea, scurgeti apa, uscati rondelele cu un prosop de hartie si puneti-le deoparte.
  2. Prepararea uleiului pentru prajit: Incalziti 500 ml de ulei vegetal intr-o cratita adanca si ingusta, astfel incat uleiul sa aiba o inaltime de cativa centimetri, permitand vinetelor sa pluteasca. Pregatiti o spumiera pentru a scoate excesul de aluat sau firimiturile care se pot aduna.
  3. Aluatul tempura: Intr-un bol, bateti oul cu apa rece folosind o furculita. Adaugati o lingura de sos de soia, apoi incorporati faina si amidonul. Amestecati usor cu furculita, lasand cateva cocoloase de faina in aluat – aceasta este o trasatura caracteristica aluatului tempura si contribuie la textura crocanta.
  4. Acoperirea vinetelor: Scufundati fiecare felie de vanata in aluatul tempura, asigurandu-va ca este acoperita complet.
  5. Prajirea vinetelor: Puneti cate o felie de vanata in uleiul incins, prajind-o doar 5-10 secunde pe fiecare parte, pana cand devine aurie si crocanta. Este esential ca uleiul sa ramana curat, astfel incat sa nu arda resturile de aluat. Dupa ce scoateti fiecare felie prajita, asezati-o pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
  6. Servirea: Vinetele prajite in aluat tempura sunt gata in doar cateva minute si sunt perfecte pentru a fi servite imediat, cat sunt crocante.

Poftă bună!