Dulciuri de Casa

Reteta Tartă cu pere

Tarta cu pere este un desert clasic care combină dulceața delicată a perelor cu o crustă crocantă și fragedă. Ideală pentru sezonul toamnei, aceasta este ușor de preparat și poate fi servită atât caldă, cât și rece. Aromele îmbogățite cu scorțișoară și vanilie fac din această tartă o alegere perfectă pentru mesele în familie sau ocaziile speciale.

Ingrediente

  • 500 g pere, curățate și tăiate felii subțiri
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1 praf de sare
  • 1 pachet de aluat pentru plăcintă (sau aluat făcut în casă, dacă preferi)
  • 1 ou bătut (pentru pensularea aluatului)
  • 1-2 linguri zahăr pudră (pentru presărat deasupra)

Mod de preparare

  1. Pregătirea umpluturii: Într-un bol mare, combină feliile de pere cu zahărul, scorțișoara, amidonul de porumb, extractul de vanilie, sucul de lămâie și un praf de sare. Amestecă bine până când perele sunt uniform acoperite. Lasă umplutura să stea timp de 15-20 de minute, astfel încât aromele să se combine și să se formeze un sos ușor.
  2. Pregătirea aluatului: Dacă folosești aluat cumpărat, întinde-l pe o suprafață presărată cu puțină făină. Dacă pregătești aluatul de casă, întinde-l în două foi subțiri, suficient de mari pentru a acoperi baza și partea de sus a plăcintei. Așază o foaie de aluat într-o formă de plăcintă de 23 cm, presându-l ușor pe fundul și pe marginile formei.
  3. Asamblarea tartei: Toarnă umplutura de pere peste aluatul din formă, nivelându-l cu o spatulă. Așază cealaltă foaie de aluat deasupra umpluturii și apasă marginile pentru a sigila plăcinta. Taie câteva fante în partea de sus a tartei pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii. Dacă dorești, poți decora partea superioară a plăcintei cu modele de aluat sau cu crenguțe de aluat.
  4. Coacerea: Preîncălzește cuptorul la 190°C. Pensulează partea de sus a plăcintei cu ou bătut și presară zahăr pudră pentru o crustă mai lucioasă și mai crocantă. Coace plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 de minute, sau până când crustă este aurie și umplutura este bubuitoare. Dacă marginile se rumenesc prea repede, acoperă-le cu folie de aluminiu.
  5. Răcirea și servirea: Lasă tarta să se răcească complet în formă înainte de a o scoate și a o tăia. Servește tarta simplă sau cu o porție de înghețată de vanilie sau frișcă bătută pentru un plus de savoare.

Această tartă cu pere aduce un gust dulce și reconfortant care va face din fiecare masă un moment special. Enjoy! Poftă bună!