Lasagna cu legume este o alternativă delicioasă și sănătoasă la clasica lasagna cu carne, plină de arome proaspete și consistente. Straturile de paste combinate cu legume colorate, sos de roșii bogat și brânză topită fac din acest preparat o alegere perfectă pentru o masă savuroasă și satisfăcătoare.
Ingrediente
- 12 foi de lasagna (de preferat fără pre-fierbere)
- 1 vânătă medie, tăiată cubulețe
- 1 dovlecel mediu, tăiat cubulețe
- 1 ardei gras roșu, tăiat fâșii
- 1 ceapă medie, tocată fin
- 2 căței de usturoi, tocați fin
- 400 g roșii pasate (sau sos de roșii)
- 250 g ricotta
- 200 g mozzarella rasă
- 50 g parmezan ras
- 200 g spanac proaspăt
- 2 linguri ulei de măsline extra-virgin
- Sare și piper, după gust
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță busuioc uscat (sau frunze proaspete pentru decor)
Mod de preparare
- Pregătirea legumelor: Preîncălziți cuptorul la 180°C. Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și sotați-le până devin translucide. Adăugați vânăta, dovlecelul și ardeiul gras și gătiți legumele până se înmoaie și încep să se rumenească ușor. Condimentați cu sare, piper, oregano și busuioc. Luați tigaia de pe foc și lăsați legumele să se răcească ușor.
- Pregătirea sosului: Într-o altă tigaie, încălziți roșiile pasate sau sosul de roșii la foc mediu. Lăsați sosul să fiarbă timp de 10-15 minute, până se îngroașă puțin și se dezvoltă aromele. Asezonați cu sare și piper după gust.
- Pregătirea umpluturii de spanac: Într-o tigaie mică, gătiți spanacul până se înmoaie. Scurgeți bine excesul de apă și amestecați spanacul cu ricotta. Adăugați sare și piper după gust.
- Asamblarea lasagnei: Într-un vas de copt, întindeți un strat subțire de sos de roșii pe fund. Așezați un strat de foi de lasagna deasupra. Întindeți un strat de legume sotate, urmat de un strat de amestec de ricotta și spanac. Presărați puțină mozzarella rasă. Continuați să alternați straturile până când folosiți toate ingredientele, terminând cu un strat de foi de lasagna acoperite cu sos de roșii. Presărați deasupra restul de mozzarella și parmezan ras.
- Coacerea: Acoperiți vasul cu folie de aluminiu și coaceți lasagna în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute. Scoateți folia și coaceți încă 10-15 minute, sau până când brânza de deasupra devine aurie și bulează.
- Servirea: Scoateți lasagna din cuptor și lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute înainte de a o tăia și servi. Decorați cu frunze proaspete de busuioc și serviți cu o salată verde sau pâine crocantă.
Poftă bună!