Dulciuri de Casa

Reteta Tartă cu mere și scorțișoară

Tarta cu mere și scorțișoară este un desert clasic, care aduce arome calde și reconfortante în orice casă. Combinând dulcețea naturală a merelor cu aroma intensă a scorțișoarei, această tartă este perfectă pentru a fi servită la sfârșitul unei mese sau ca o gustare dulce alături de o ceașcă de ceai sau cafea.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cuburi
  • 1 ou
  • 2-3 linguri apă rece
  • 1 lingură zahăr
  • Un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 5-6 mere medii (preferabil din soiuri dulci-acrișoare)
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • 1 lingură amidon de porumb sau făină
  • 1 linguriță esență de vanilie (opțional)
  • 30 g unt tăiat cubulețe

Mod de preparare:

  1. Pregătirea aluatului pentru tartă:
    • Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul și praful de sare.
    • Adaugă untul rece, tăiat cuburi, și amestecă rapid cu degetele sau cu un robot de bucătărie până când amestecul devine nisipos și se formează firimituri.
    • Adaugă oul și 2-3 linguri de apă rece, frământând ușor până când aluatul începe să se lege. Formează o bilă de aluat, înfășoar-o în folie alimentară și lasă-l la frigider timp de 30 de minute.
  2. Pregătirea umpluturii de mere:
    • Spală, curăță și taie merele în felii subțiri sau cuburi, în funcție de preferințe.
    • Într-un bol mare, amestecă merele cu zahărul, scorțișoara, sucul de lămâie, amidonul de porumb și esența de vanilie, dacă folosești. Amestecă bine, asigurându-te că toate bucățile de mere sunt acoperite uniform.
  3. Asamblarea tartei:
    • Preîncălzește cuptorul la 180°C.
    • Scoate aluatul din frigider și întinde-l pe o suprafață ușor înfăinată într-o foaie de aproximativ 3-4 mm grosime.
    • Transferă aluatul într-o tavă de tartă, presând ușor aluatul în formă și tăind excesul de pe margini.
    • Toarnă amestecul de mere în crustă și nivelează uniform.
    • Distribuie cubulețele de unt deasupra merelor.
  4. Coacerea tartei:
    • Coace tarta în cuptorul preîncălzit timp de 40-45 de minute sau până când merele sunt moi și crusta este aurie și crocantă.
    • Dacă observi că marginea tartei se rumenește prea repede, poți acoperi cu folie de aluminiu după primele 20 de minute de coacere.
  5. Răcirea și servirea:
    • După ce s-a copt, lasă tarta să se răcească în tavă timp de 10-15 minute, apoi transfer-o pe un grătar pentru a se răci complet.
    • Servește tarta la temperatura camerei sau ușor caldă, simplă sau alături de o lingură de înghețată de vanilie sau un pahar de frișcă.

Poftă bună!