Tortul „Lapte de Pasăre” este un desert elegant și rafinat, care combină delicatețea unui blat pufos cu o cremă de lapte fină și ușor aromată. Acest tort este ideal pentru ocazii speciale, oferind un contrast plăcut între textura aerată a blatului și cremozitatea cremei.
Ingrediente
Pentru blat:
- 6 ouă
- 150 g zahăr
- 150 g făină
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 linguriță esență de vanilie
Pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 150 g zahăr
- 4 gălbenușuri de ou
- 50 g făină
- 30 g amidon de porumb
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 pachet de gelatină (10 g), hidratată conform instrucțiunilor
Pentru decor:
- 100 ml frișcă (de preferat, din lapte)
- 2 linguri zahăr pudră
- Cacao sau ciocolată rasă (opțional, pentru decor)
Mod de preparare
Prepararea blatului:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C. Ungeți și tapetați cu făină o formă de tort cu diametrul de 24 cm.
- Într-un bol mare, bateți ouăle cu zahărul până devin spumoase și au o culoare deschisă.
- Încorporați esența de vanilie.
- Cerneți făina, praful de copt și sarea într-un alt bol și adăugați-le treptat în amestecul de ouă, amestecând ușor cu o spatulă până la omogenizare.
- Turnați compoziția în forma pregătită și coaceți timp de 25-30 de minute sau până când un bețișor introdus în centru iese curat.
- Lăsați blatul să se răcească complet pe un raft înainte de a-l scoate din formă.
Prepararea cremei:
- Într-o cratiță, aduceți laptele la punctul de fierbere, având grijă să nu fiarbă.
- Într-un bol, amestecați gălbenușurile de ou cu zahărul, făina și amidonul de porumb.
- Turnați treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.
- Puneți amestecul înapoi în cratiță și gătiți la foc mic, amestecând constant, până când crema se îngroașă.
- Luați crema de pe foc și adăugați esența de vanilie și gelatina hidratată, amestecând bine până se dizolvă complet.
- Lăsați crema să se răcească la temperatura camerei, amestecând din când în când.
Asamblarea tortului:
- Tăiați blatul de tort răcit în două straturi egale.
- Așezați primul strat de blat pe un platou și întindeți jumătate din cremă deasupra.
- Așezați al doilea strat de blat și acoperiți întregul tort cu restul de cremă.
- Lăsați tortul la frigider pentru cel puțin 4 ore pentru a permite cremei să se întărească și aromelor să se amestece bine.
Prepararea decorului:
- Bateți frișca cu zahărul pudră până obțineți o consistență fermă.
- Decorați tortul cu frișcă bătută și, dacă doriți, presărați cacao sau ciocolată rasă pentru un aspect suplimentar.
Servire:
- Tăiați tortul în felii și serviți-l rece.
- Păstrați tortul la frigider până la servire.
Poftă bună!