Dulciuri de Casa

Reteta Tort „Lapte de Pasăre” 

Tortul „Lapte de Pasăre” este un desert elegant și rafinat, care combină delicatețea unui blat pufos cu o cremă de lapte fină și ușor aromată. Acest tort este ideal pentru ocazii speciale, oferind un contrast plăcut între textura aerată a blatului și cremozitatea cremei.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 6 ouă
  • 150 g zahăr
  • 150 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie

Pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 50 g făină
  • 30 g amidon de porumb
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 pachet de gelatină (10 g), hidratată conform instrucțiunilor

Pentru decor:

  • 100 ml frișcă (de preferat, din lapte)
  • 2 linguri zahăr pudră
  • Cacao sau ciocolată rasă (opțional, pentru decor)

Mod de preparare

Prepararea blatului:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Ungeți și tapetați cu făină o formă de tort cu diametrul de 24 cm.
  2. Într-un bol mare, bateți ouăle cu zahărul până devin spumoase și au o culoare deschisă.
  3. Încorporați esența de vanilie.
  4. Cerneți făina, praful de copt și sarea într-un alt bol și adăugați-le treptat în amestecul de ouă, amestecând ușor cu o spatulă până la omogenizare.
  5. Turnați compoziția în forma pregătită și coaceți timp de 25-30 de minute sau până când un bețișor introdus în centru iese curat.
  6. Lăsați blatul să se răcească complet pe un raft înainte de a-l scoate din formă.

Prepararea cremei:

  1. Într-o cratiță, aduceți laptele la punctul de fierbere, având grijă să nu fiarbă.
  2. Într-un bol, amestecați gălbenușurile de ou cu zahărul, făina și amidonul de porumb.
  3. Turnați treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.
  4. Puneți amestecul înapoi în cratiță și gătiți la foc mic, amestecând constant, până când crema se îngroașă.
  5. Luați crema de pe foc și adăugați esența de vanilie și gelatina hidratată, amestecând bine până se dizolvă complet.
  6. Lăsați crema să se răcească la temperatura camerei, amestecând din când în când.

Asamblarea tortului:

  1. Tăiați blatul de tort răcit în două straturi egale.
  2. Așezați primul strat de blat pe un platou și întindeți jumătate din cremă deasupra.
  3. Așezați al doilea strat de blat și acoperiți întregul tort cu restul de cremă.
  4. Lăsați tortul la frigider pentru cel puțin 4 ore pentru a permite cremei să se întărească și aromelor să se amestece bine.

Prepararea decorului:

  1. Bateți frișca cu zahărul pudră până obțineți o consistență fermă.
  2. Decorați tortul cu frișcă bătută și, dacă doriți, presărați cacao sau ciocolată rasă pentru un aspect suplimentar.

Servire:

  1. Tăiați tortul în felii și serviți-l rece.
  2. Păstrați tortul la frigider până la servire.

Poftă bună!