Dulciuri de Casa

Reteta Tort Diplomat cu Portocale

Tortul Diplomat cu portocale este un desert elegant și răcoritor, perfect pentru ocazii speciale. Combinația dintre crema ușoară și aromată și bucățile proaspete de portocale creează un deliciu perfect echilibrat, care va încânta orice iubitor de dulciuri.

Ingrediente

Blat

  • 200 g biscuiți simpli (de tip petit beurre sau digestivi)
  • 100 g unt topit

Cremă de portocale

  • 500 ml smântână pentru frișcă (rece)
  • 150 g zahăr
  • 5 ouă
  • 200 ml suc de portocale proaspăt stors
  • 10 g gelatină
  • 100 ml apă rece
  • Coaja rasă de la 2 portocale
  • 1 linguriță esență de vanilie

Decor

  • 2-3 portocale (pentru decor)
  • Frișcă (opțional)

Instrucțiuni

Prepararea blatului

  1. Zdrobiți biscuiții într-un robot de bucătărie sau puneți-i într-o pungă și sfărâmați-i cu un sucitor până obțineți firimituri fine.
  2. Amestecați biscuiții zdrobiți cu untul topit până se omogenizează.
  3. Tapetați o formă de tort cu inel detașabil (diametrul de 24 cm) cu hârtie de copt pe fund.
  4. Presați amestecul de biscuiți uniform pe fundul formei, formând o bază compactă.
  5. Dați forma la frigider pentru cel puțin 30 de minute pentru a se întări blatul.

Prepararea cremei de portocale

  1. Hidratați gelatina în 100 ml apă rece și lăsați-o să stea timp de 5-10 minute până se umflă.
  2. Încălziți sucul de portocale într-o cratiță mică până devine cald (nu fierbe).
  3. Adăugați gelatina hidratată în sucul de portocale cald și amestecați până se dizolvă complet. Lăsați amestecul să se răcească la temperatura camerei.
  4. Bateți smântâna pentru frișcă rece până obțineți o consistență fermă.
  5. Separat, bateți ouăle cu zahărul și coaja de portocale până devin spumoase.
  6. Incorporați amestecul de ouă în frișca bătută, amestecând ușor cu o spatulă.
  7. Adăugați amestecul de suc de portocale și gelatină, amestecând până la omogenizare.
  8. Adăugați esența de vanilie și amestecați ușor.

Asamblarea tortului

  1. Scoateți forma de tort cu blatul de biscuiți din frigider.
  2. Turnați crema de portocale peste blatul de biscuiți și nivelați suprafața.
  3. Dați tortul la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte pentru a se întări crema.

Decorarea tortului

  1. Scoateți tortul din formă cu grijă, trecând un cuțit subțire pe marginea interioară a formei pentru a desprinde crema.
  2. Decorați tortul cu felii de portocale proaspete și, opțional, cu frișcă.

Servirea

  1. Tăiați tortul în felii generoase și serviți-l rece.
  2. Păstrați tortul în frigider până la servire.

Poftă bună!