Dulciuri de Casa

Reteta Tort Diplomat cu Cremă de Căpșuni

Tortul Diplomat cu cremă de căpșuni este un desert rafinat, apreciat pentru textura sa ușoară și gustul proaspăt. Acest tort elegant este ideal pentru ocazii speciale, combinând aroma intensă a căpșunilor cu delicatețea cremei.

Ingrediente

Blat

  • 200 g biscuiți simpli (de tip petit beurre sau digestivi)
  • 100 g unt topit

Cremă de căpșuni

  • 500 g căpșuni proaspete sau congelate
  • 150 g zahăr
  • 500 ml smântână pentru frișcă (rece)
  • 10 g gelatină
  • 100 ml apă rece
  • 1 linguriță esență de vanilie

Decor

  • 200 g căpșuni proaspete (pentru decor)
  • Frișcă (opțional)

Instrucțiuni

Prepararea blatului

  1. Zdrobiți biscuiții într-un robot de bucătărie sau puneți-i într-o pungă și sfărâmați-i cu un sucitor până obțineți firimituri fine.
  2. Amestecați biscuiții zdrobiți cu untul topit până se omogenizează.
  3. Tapetați o formă de tort cu inel detașabil (diametrul de 24 cm) cu hârtie de copt pe fund.
  4. Presați amestecul de biscuiți uniform pe fundul formei, formând o bază compactă.
  5. Dați forma la frigider pentru cel puțin 30 de minute pentru a se întări blatul.

Pregătirea căpșunilor

  1. Spălați și curățați căpșunile dacă sunt proaspete. Dacă sunt congelate, lăsați-le să se dezghețe și să se scurgă bine.
  2. Tăiați căpșunile în bucăți mici și puneți-le într-o cratiță cu zahărul.
  3. Fierbeți căpșunile cu zahărul la foc mediu până se înmoaie și zahărul se dizolvă complet.
  4. Blenduiți amestecul pentru a obține un piure fin și lăsați-l să se răcească complet.

Prepararea cremei de căpșuni

  1. Hidratați gelatina în 100 ml apă rece și lăsați-o să stea timp de 5-10 minute până se umflă.
  2. Încălziți gelatina hidratată la bain-marie sau în microunde până devine lichidă, dar nu fierbe.
  3. Amestecați gelatina topită cu piureul de căpșuni răcit și esența de vanilie.
  4. Bateți smântâna pentru frișcă rece până obțineți o consistență fermă.
  5. Incorporați ușor piureul de căpșuni în frișca bătută, amestecând cu o spatulă.

Asamblarea tortului

  1. Scoateți forma de tort cu blatul de biscuiți din frigider.
  2. Turnați crema de căpșuni peste blatul de biscuiți și nivelați suprafața.
  3. Dați tortul la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte pentru a se întări crema.

Decorarea tortului

  1. Scoateți tortul din formă cu grijă, trecând un cuțit subțire pe marginea interioară a formei pentru a desprinde crema.
  2. Decorați tortul cu căpșuni proaspete și, opțional, cu frișcă.

Servirea

  1. Tăiați tortul în felii generoase și serviți-l rece.
  2. Păstrați tortul în frigider până la servire.

Poftă bună!