Aluat

Reteta Plăcinta cu cartofi și carne

Plăcinta cu cartofi și carne este o mâncare reconfortantă și sățioasă, perfectă pentru prânz sau cină. Această rețetă combină aroma delicioasă a cărnii cu textura moale a cartofilor, toate învelite într-un aluat fraged.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500g făină
  • 250g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 linguriță sare
  • 1 ou
  • 100ml apă rece

Pentru umplutură:

  • 500g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 3 cartofi medii, fierți și zdrobiți
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1 ou (pentru uns)
  • 1 lingură de pătrunjel tocat (opțional)

Mod de preparare

  1. Pregătirea aluatului:
    • Într-un bol mare, amestecați făina și sarea.
    • Adăugați cubulețele de unt rece și frecați cu degetele până când amestecul devine nisipos.
    • Adăugați oul și apa rece, amestecând până când aluatul se leagă. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă rece.
    • Formați aluatul într-o bilă, înfășurați-l în folie de plastic și lăsați-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
  2. Pregătirea umpluturii:
    • Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline și căliți ceapa până devine translucidă.
    • Adăugați usturoiul și gătiți pentru încă 1 minut.
    • Adăugați carnea tocată, sarea, piperul, cimbrul și boiaua de ardei dulce. Gătiți până când carnea este bine rumenită și lichidul s-a evaporat.
    • Adăugați cartofii zdrobiți și pătrunjelul tocat (dacă folosiți) și amestecați bine. Lăsați umplutura să se răcească puțin.
  3. Asamblarea plăcintei:
    • Preîncălziți cuptorul la 180°C.
    • Împărțiți aluatul în două părți egale.
    • Întindeți prima jumătate a aluatului pe o suprafață presărată cu făină și așezați-o într-o tavă de copt unsă sau tapetată cu hârtie de copt.
    • Distribuiți uniform umplutura de carne și cartofi peste aluat.
    • Întindeți a doua jumătate a aluatului și așezați-o deasupra umpluturii, sigilând marginile.
    • Bateți oul și ungeți plăcinta pe deasupra.
  4. Coacerea plăcintei:
    • Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de 35-40 de minute sau până când aluatul este auriu și crocant.
    • Scoateți plăcinta din cuptor și lăsați-o să se răcească puțin înainte de a o tăia și servi.